Thursday, September 20, 2007

Inte ensam

Med den borgerliga valvinden i ryggen fortsätter de privata fastighetsägarna - under hejarop från DN:s ledarsida - sina attacker mot det svenska systemet för att sätta hyror. Först gick de till EG-domstolen med påståenden om att samhället stödjer de allmännyttiga bostadsföretagen, nu har de sagt upp det centrala avtalet om den så kallade hyressättningsavgiften.

Denna avgift tas ut med 10 kr per månad och lägenhet och är en ersättning till hyresgästföreningen för att den förhandlar om hyrorna för alla hyresgäster i hus som omfattas av förhandlingsordning. Uppbörden av avgiften sköts av hyresvärden.

Om avgiften tas bort får hyresgästföreninget inget betalt och då kan den bara förhandla för sina medlemmar, övriga får klara sig själva, menar Barbro Engman, ordförande i Hyresgästföreningen.

Fastighetsägarföreningen säger att man inte vill göra samma fel som byggarbetsgivarna som fick kritik av Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna för att de hjälpte till med att dra in granskningsavgift till facket från byggjobbarnas löner.

Det låter ju vackert, men sanningen är väl att det nya draget från fastighetsägarna är en del i deras kampanj för att få igenom marknadshyror. Om hyresvärdarna ska börja förhandla direkt med enskilda hyresgäster kommer hyrorna snart att sättas efter hur mycket den vill betala som kan betala mest och de skulle värdarna förstås tjäna på.

Man kan både diskutera själva hyressättningsavgiften och kritisera att den är så föga känd bland hyresgästerna. Man kan också ha många synpunkter på hyresgästföreningen. Det hindrar dock inte att vi måste försvara bruksvärdessystemet och de kollektiva förhandlingarna. Tämligen många års erfarenheter av hyresförhandlingar har lärt mig att man behöver både riktmärken för hyran och stöd av en organisation för att kunna hävda sig gentemot privata hyresvärdar. Inte ens då är det lätt. Våra hyresförhandlingar för 2007 är fortfarande inte klara och man måste nog säga att parterna för närvarande står långt ifrån varandra (som det brukar heta). Om de enskilda hyresgästerna hade varit tvungna att förhandla för sig själva hade de inte haft det så kul, kan jag intyga.

Ensam är sällan stark. När det gäller hyresförhandlingar är man det definitivt inte.

No comments: