Wednesday, September 12, 2007

Budgeten och bostäderna

Idag log alla borgarråden ikapp med frk Alvendal i sin glädje över det borgerliga förslaget till budget för 2008. Som värnare av den allmänyttiga hyresrätten kan man lätt hålla sig för skratt.

I avsnittet "Budget och ägardirektiv 2008 för koncernen Stockholms Stadshus AB" anges att moderbolaget Stadshus AB ska"leda arbetet för att bereda hyresgäster i stadens bostadsbolag möjlighet att förvärva sina lägenheter genom ombildning till bostadsrätter" samt "genomföra särskilda insatser för ombildning i ytterstaden." Bolaget ska också "ha en öppen inställning till fastighetsförsäljning" och "fortlöpande pröva möjligheterna att tillsammans med bostadsbolagen avyttra delar ur fastighetsbeståndet som ur ett förvaltningsperspektiv inte bör behållas."

Över detta blir man sorgsen, men när man läser vidare blir man även förvirrad. Om målen för de tre bostadsbolagen sägs nämligen bland annat att de de på en gång ska
  • bidra till Stockholms försörjning av hyresrätter
  • värna hyresrätten som boendeform
  • bereda möjlighet för boende att förvärva sina lägenheter
  • göra särskilda insatser för att stimulera friköp av bostäder i ytterstaden

Hur detta går ihop är ju ganska svårt att förstå. Om man läser vidare klarnar det dock vad som menas.

I ägardirektiven för de enskilda bolagen står det t.ex. att Svenska Bostäder ges i uppgift att "anpassa Stadsholmen AB till ett förändrat fastighetsbestånd." Det kan inte tolkas på annat sätt än att man verkligen avser att genomföra utförsäljningar av de gamla k-märkta husen som förvaltas av Stadsholmen.

I de ekonomiska avsnitten om respektive bolagen framgår att resultaten efter finansnetto ska öka högst betydligt för två av de tre bolagen. Svenska Bostäder ska 2008 ha ett resultat på 150 miljoner kronor. År 2010 ska de ha fördubblats till 300 mnkr. Familjebostäder ska under samma period öka sitt netto från 150 mnkr till 210 mnkr. Stockholmshems resultat ska vara samma hela perioden, möjligen beroende på att det bolaget är det minsta. Där fick jag kanske förklaringen till det som jag länge undrat över, nämligen vad man tänkt göra med alla pengar som ska komma in från fastighetsförsäljningarna till bostadsrättsföreningar.

Utförsäljningarna ska kompenseras genom att Svenska Bostäder bygger 3000 och de andra två bolagen 1500 lägenheter var under mandatperioden.

Det hela är alltså rätt klart: man tänker genomföra programmet att sälja ut allt som kan av det som finns, inklusive våra kulturhus, för att sedan bygga nytt och dyrt.

No comments: