Sunday, September 9, 2007

Heja (fp)!

Att folkpartiet med Jan Björklund ska byta inriktning och börja föra en vettig politik, om det har jag inga som helst förhoppningar. På några av Björklunds partikamrater i Stockholms stad har jag däremot vissa förväntningar.

Hans-Göran heter en av dem. Han är (fp):s representant i Svenska Bostäders styrelse och en av dem som ska avgöra om stadens kulturhus ska säljas ut som bostadsrätter. Hans-Göran säger att han är skeptisk till försäljningarna i Stadsholmen. Nu sitter han och funderar på hur han ska ställa sig till försäljning av de fastigheter som hittills blivit prissatta. "Min inställning är att vi ska ha det mesta i Stockholms stads ägo", säger Hans-Göran, och fortsätter: "Det här är ju en typ av hus som man inte kan hitta på en normal marknad, och de har höga kulturhistoriska värden. Det finns en finess med att staden ska äga dem, annars har man inte samma kontroll över hur de utvecklas."

Så sant, så sant.

Det andra folkpartisten som finns anledning att hoppas på heter Abit. Han sitter i kommunfullmäktige och på en massa andra ställen och så är han ordförande i Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd. I den senare egenskapen har han ansvar för en hel del av det som händer i Mälarhöjden. Abit har nu upptäckt att de sista allmännyttiga hyresrätterna där riskerar att säljas ut och bli till bostadsrätter. Det gäller några hus på Klubbacken, som ett antal av de boende vill köpa. Abit säger om detta:

"Det finns bara två fastigheter med hyresrätter kvar i området. Och vi står ju för att det ska finnas blandade boendeformer. I skolan ska barnen kunna träffa andra barn som bor i villa, bostadsrätt och hyresrätt - de ska kunna träffas över klassgränserna och då är det viktigt att alla boendeformer finns kvar. Därför bör man ta hänsyn till det sociala perspektivet och säga nej till en ombildning på Klubbacken."

Jag kunde inte ha sagt det bättre själv.

Behöver jag påpeka att Kristina Alvendal inte håller med vare sig Hans-Göran eller Abit. Om Stadsholmen menar hon att det finns fastigheter där som mycket väl kan skötas av en privat fastighetsägare eller av en bostadsrättsförening. Om Klubbacken säger hon: "Om det inte finns den typ av boende som man vill ha i ett område så får man välja ett annat."

Stå på er, Hans-Göran och Abit, och låt oss se att era ord omsätts i handling. Kanske ni till och med kan slå er ihop om saken. Hans-Göran har ju faktiskt tidigare representerat ert parti i Hägerstens stadsdelsnämnd, så han kanske har kvar lite känsla för Mälarhöjden. Lustigt sammanträffande förresten, två folkpartister från samma område som råkat få riktigt vettiga tankar. Kan det vara något i luften som gör det?

(Alla citat är från Svenska Dagbladet.)

No comments: