Monday, September 24, 2007

En möjlighet

Tidningen Bofast har i sitt senaste nummer ett reportage om några hyresgäster i Drakenbergsområdet som bildat en "motbildningsgrupp" mot ombildning. Hyresgästerna säger till tidningen:

"Vi vill ju bo här och inte i bostadsrätt utan i hyresrätt. Vi vill ha Svenska Bostäder som ägare till husen. För oss var det ett aktivt val att bo i hyresrätt hos en stor och stabil allmännyttig hyresvärd. Nu har den rätten tagits ifrån oss. Det finns bostadsrätter att köpa men snart inga hyresrätter kvar."

Motbildningsgruppen tycker att Stockholms stads informationssatsning "Bilda bostad" är partisk till förmån för bostadsrätten. När Kristina Alvendal, som är ansvarig för ombildningskampanjen, intervjuas om detta tycker hon att informationen är korrekt och opartisk, vilket ju inte är förvånande. Men hör vad hon, enligt tidningen, säger sedan:

"Vi vill vara tydliga med att de är välkomna att ombilda, om de vill. Men vill de inte, får de gärna bo kvar som hyresgäster hos de kommunala bostadsbolagen."

Med en välvillig tolkning kan man tycka att hon säger precis det som min granne Birgitta propagerat för i flera år: De lägenheter som är hyresrätter vid ombildningstillfället, de ska få fortsätta att vara hyresrätter. Någon ombildning i efterhand ska inte få komma ifråga.

Jag tycker att det är en lysande idé. Rent praktiskt borde det gå att lösa genom en flerdimensionell fastighetsbildning eller kanske genom att de som vill köpa gör det i form av ägarlägenheter.

I väntan på att någon ska utreda detta hejar vi på motbildarna i Drakenberg. Må de stå på sig.

No comments: