I den vackra varma septembersöndagen vandrade vi runt flera av sjöarna i Nackareservatet. Vi var inte ensamma denna dag, många mötte vi på stigarna och många var de som satt på klipporna och fikade. En naturlig fråga blev: är det så här i andra länder? Går folk på samma sätt ut i skogen bara för att få vara där och för att få sätta näsan mot solen en stund? Svaret blev (föga djupsinnigt) att det gör man nog inte och att de svenska vanorna säkert kommer sig av ett särskilt sinnelag i växelspel med den fantastiska svenska allemansrätten.
Vore jag väl inte jag om tankarna inte sedan fortsatte till andra rättigheter och närmast förstås till rätten att ha någonstans att bo. Den rätten finns reglerad i regeringsformen, en av våra grundlagar, och den omnämns också i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och i konventionen om barnets rättigheter. I speciallagar och förordningar regleras sedan på vilket sätt samhället ska verka för tillgodose rätten till att bo. En av dessa lagar är bostadsförsörjningslagen, som handlar om det kommunala ansvaret för att "alla i kommunen kan leva i goda bostäder."
De kommunala bostadsföretagen har varit ett viktigt sätt för kommunerna att ta sitt ansvar för bostadsförsörjningen. Genom allmännyttan har det byggts bostäder med hyror som de flesta haft råd att betala. Nu säljs både enskilda lägenheter och hela företag inom allmännyttan ut i en rasande takt, inte bara i Stockholm utan också på andra håll i landet.
Om kommunerna gör sig av med de egna bostadsföretagen blir de utlämnade till privata byggherrars intressen och önskemål och möjligheten för kommunen att styra utvcklingen minskar. I värsta fall kanske det som blir kvar är att ge markanvisningar till företag som bara vill bygga dyra bostadsrätter. Hur ska kommunerna då leva upp till åliggandet om en god bostad till alla?
Sånt funderade vi på när vi gick i skogen. Särskilt glada blev vi ju inte av det, men dysterheten skingrades något när vi helt oförhappandes hittade ett helt gäng gula kantareller att ha till söndagsmiddagen.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment