Sunday, November 2, 2008

Till och från

Justitiedepartemetet har nu presenterat resultatet av den utredning som haft till uppgift att föreslå hur hyresgäster ska kunna göra olika tillval och frånval i sina lägenheter. Utredarna tycker att hyresgästerna ska ha rätt att både välja vad de vill ha och vad de inte vill ha i sin bostad i form av underhåll, utrustning och material. Vid tillval ska får hyresgästen betala ett tillägg till hyran som gör att hyresvärden får ersättning för sina kostnader för tillvalet. Vid frånval får hyresgästerna ett motsvarande avdrag.

Principerna för hyressättningen vid tillval och frånval bör, enligt utredningen, fastställas i lag. Hyrestillägget ska gälla under tio år, därefter görs hyressättning efter bruksvärdet.

Möjligheten att välja standard i lägenheten finns redan hos många allmänyttiga bostadsföretag på så sätt att man kan få underhåll tidigarelagt eller senarelagt, att man välja en finare spis eller att lägga in ett parkettgolv istället för plastmatta. Priserna för de olika alternativen finns tydligt fastställda så att hyresgästen vet hur mycket påslaget blir på hyran och hur länge det tas ut.

Det är förstås mycket positivt att även de privatboende hyresgästerna får samma rätt som de som bor hos kommunala hyresvärdar. Det är också bra att principerna för till- och frånvalen regleras i lag, men det räcker inte. Den faktiska utformningen med vad som kan väljas och till vilka priser behöver fastställas i avtal mellan hyresgästföreningen och fastighetsägarna. Utan principavtal kan enskilda hyresgäster lätt bli uppskörtade av värdar som inte bara vill ha täckning för sina utgifter utan också vill försöka göra sig vinst på hyresgästens val.

Så långt är allt ganska enkelt. Sedan blir det lite svårare. Vad kan t.ex. systemet innebära för den allmänna standarden i bostäderna? Kommer hyresgästerna spara pengar genom att välja bort underhåll så att vi på sikt får massor med risiga lägenheter? Eller kommer de att välja till marmorgolv och köksöar och deluxetapeter så att lägenheterna blir jättekonstiga och boendekostnaderna jättehöga? I ingetdera fallet blir det särskilt kul för en efterkommande hyresgäst.

Den stora frågan är hur det blir efter de tio åren, när den s.k. presumptionstiden för tilläggen går ut och hyresättning ska ske efter bruksvärdet? Vilken effekt får det på hyrorna? I samband med stambytet här ville en del hyresgäster byta ut den gamla köksinredningen. För den nya skulle de få ett påslag på 700 kr i månaden, vilket alla gick med på. Vad de inte visste var att bruksvärdet ansågs ha höjts med de nya skåpen och att de därför också fick en hyreshöjning på 4% utöver den vanliga höjningen. Om det nya förslaget är tänkt att fungera på liknande sätt måste det redovisas så att hyresgästerna vet vad kostnaderna egentligen blir för det de väljer.

Ungefär detta sade jag till den radioreporter som intervjuade mig häromdagen om förslaget. Som vanligt hade han bråttom och som vanligt kom bara en liten del med i sändningen av det jag försökte uttrycka. Men nu har jag i alla fall fått skriva om det, alldeles i lugn och ro, så mycket jag vill och helt oemotsagt. Bloggar är fantastiska!

No comments: