Vissa bostadsintresserade personer är i dagarna svårt upphetsade över en rapport som de ständiga fastighetsprofessorerna Lundström och Lind avgett. De förargade undrar hur uppdragsgivaren Nutek har kunnat släppa ifrån sig detta dokument, som sägs gå ut på att bostadsbyggandet bör minskas, "annars faller priserna på bostadsmarknaden! Istället bör hyresregleringen tas bort och andrahandsboende underlättas! Fast det kan behövas lite nya flyktingbostäder!"
Att dokumenterat marknadsliberala professorer på uppdrag av ett statligt verk som lyder under en borgerlig regering avger en rapport som talar för mer köp och sälj, det är väl inte så konstigt.
Om man ska vara petig är jag dock inte säker på att det är just de angivna slutsatserna som dras just i denna rapport, förutom det med flyktingbostäderna som man anser vara ett akut problem. Det mesta övriga vill Lundström-Lind återkomma till genom att följa upp de förslag som de själva gett i sin bok Bostäder på marknadens villkor (SNS 2007).
I boken kan man t.ex. hitta följande passus: "Viktiga delar av ett nytt hyressättningssystem är en friare hyressättning när lägenheter är lediga och ett tydligt men tidsbegränsat besittningsskydd." Som hittat för Mats Odell, eller hur?
I boken propagerar professorerna för ägarlägenheter, beskriver den svenska kollektiva hyressättningsmodellen som ett problem och föreslår att målet om neutralitet mellan upplåtelseformerna*) ska överges.
Den som värnar om en social bostadspolitik har alltså anledning frukta professorernas vidare framfart, särskilt som de av någon anledning är nästan helt ensamma att anlitas som sakkunniga i bostadsfrågor. Var finns alla de andra professorerna som tänker annorledes, kan man undra.
Även om man kan vara skeptisk mot Nutekrapporten så står där ändå några intressanta saker, t.ex. att
- ägda bostäder har dominerat i nyproduktionen under de senaste decennierna.
- pris- och hyresnivån i nyproduktionen i storstadsregionerna har varit mycket höga i ett historiskt perspektiv.
- nyproduktionen vänder sig i praktiken till grupper med relativt höga inkomster och utbud för hushåll med något lägre inkomster bygger i huvudsak på argument om flyttkedjor.
Återigen belägg således för att det finns anledning se över byggkostnader och upplåtelseformer för nyproduktionen om man vill värna principen om goda bostäder för alla.
*) Intressant att det plötsligt blivit ett allmänt accepterat mål. Jag trodde det mest var hyresgästföreningen som drev den frågan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment