Sunday, November 30, 2008

Ökad segregation av ombildningar

Även om det är svårt att tro så finns det faktiskt andra bostadsprofessorer än de sedvanliga Lind-Lundströmarna på KTH. En av de andra heter Lena Magnusson Turner och jobbar på Institutet för bostads- och urbanforskning i Gävle. Hon intervjuas i senaste numret av tidningen Bofast, i vilken man allt som oftast faktiskt kan hitta riktigt intressanta saker.

Magnusson Turner har studerat skillnaderna mellan dem som flyttar in och dem som flyttar ut eller bor kvar i ombildade fastigheter. Det hon funnit är en successiv förändring mot högre inkomster, men framför allt mot högre utbildningsnivåer hos de boende. De som flyttar in är inte bara, som i andra länder, högavlönade barnlösa par, utan också välbeställda småbarnsfamiljer.

Lena Magnusson Turner kommenterar resultaten av undersökningarna så här:

"Slutsatsen är att ombildning från hyresrätt till bostadsrätt ger större valfrihet, eftersom människor får möjlighet att välja om de vill köpa sin bostad. Men i slutänden leder det till mer segregerade bostadsområden. Om mer marknadsmässiga hyror införs förstärker det segregationen ytterligare genom att bara de som har råd kan bo kvar i dessa områden. Vi behöver ha de hyresrätter som finns kvar i innerstaden, medan ytterstadsområdena fortfarande är alldeles för homogena."

Vad man undrar är ju vart de som inte bor kvar har tagit vägen och varför de flyttade. Det får man inte veta i den här artikeln, men förhoppningsvis i någon kommande.

No comments: