Thursday, December 4, 2008

Dagens bostadsnyheter

Plötsligt var båda morgontidningarna åter fulla av bostadsnyheter. Sten Nordins utspel om satsningar på bostadsbyggen och renoveringar får stort utrymme i DN. Och visst är det glädjande att pengarna från utförsäljningar av våra gemensamma egendomar ska användas till att bygga nya hyresrätter och till att renovera de gamla miljonprogramshusen. Det är också bra att byggandet av hyresrätter simuleras genom sänkning av tomträttsavgälden för nyproducerade hyresrätter. Men nog är det samtidigt väldigt tragiskt att alliansen först skulle behöva rasera så mycket innan den ekonomiska verkligheten tvingade den till reträtt och ett erkännande av att hyresrätten behövs.

Att utförsäljningspengar satsas på miljonprogrammet bör rimligen få till följd att hyresgästerna i allmännyttan inte behöver betala de nödvändiga upprustningarna över sina hyresavier. Inverkan på hyrorna bör också dagens kraftiga räntesänkning få, åtminstone såtillvida att bostadsbolagen backar från sina ohemula krav inför 2009.

SvD har ett helt uppslag om att finanskrisen försvårar när 120 000 ungdomar vill ha ett eget boende. Redan ligger medianåldern vid flytt hemifrån högre i storstadsområdena än i glesbygd och värre ska det bli med de låga nivåer som byggandet just nu har. Boendeforskaren Sven Bergenstråhle säger:

"Jag är av uppfattningen att samhället, både staten och kommunerna, har ett ansvar för medborgarnas bostadsförsörjning. Det står till och med i grundlagen."

Helt riktigt. Inte marknaden alltså, utan staten och kommunerna. Det borde somliga tänka på.

Till den allmänna artikeln har SvD fogat intervjuer med två personer som uppenbarligen ska illustrera ungas svårigheter att få bostad. Den ena av dem bodde hemma tills han var 25. Nu har han flyttat men åker fortfarande ofta hem till mamma och äter. Den andra personen är en kvinna, som vid 27 års ålder fortfarande bor kvar i sitt flickrum.

Men snälla nån - nog måste det väl ändå vara mer fel på personerna än på bostadsmarknaden om man inte förmått masa sig hemifrån fast man är så gammal, det måste faktiskt även jag tycka.

No comments: