Saturday, December 20, 2008

Smygväg till marknadshyror

Just när man börjat tro att det där snacket om marknadshyror ändå var slut och glömt, så påminns man om det på oväntade sätt. Först ut är dagens Namn och Nytt-kåsör, som passar på att redan nu avlägga både nyårslöften för 2009 och vallöften inför 2010. Nyårslöftena är så som sådana brukar vara, utfästelser om att bli en, om inte bättre, så i alla fall inte en sämre människa. Bland vallöftena finns hedervärda saker som att inte låta Carl Bildt bli sång- och dansminister. Kåsören lovar också att inte införa marknadshyror, vilket vi tackar särskilt för, eftersom det av den andra morgontidningen framgår att regeringen nog (även om Mats Odell just nu förnekar det) lurar på ett nytt sätt att få till sina marknadsmässiga hyror.

I en alldeles ny proposition om "kommunala kompetensregler" föreslås nämligen att kommunal verksamhet som drivs på affärsmässig grund ska undantas från både självkostnadsprincipen och kommunallagens förbud att driva verksamhet i vinstsyfte. En sådan ändring kan få stora konsekvenser för kommunal verksamhet som är konkurrensutsatt, bland andra de allmännyttiga bostadsföretagens, eftersom de då måste ta in vinster. Och de vinsterna kan inte komma någon annan stans ifrån än ur hyresgästernas portmonnäer.

Jag tycker man ska stoppa det här förslaget i samma soptunna som den Kochska utredningen. För det är inte marknadshyror vi behöver, utan sådana som gör att vanligt folk kan bo vettigt i alla delar av staden. Således: inte mindre självkostnadsprincip, utan mer och den ska vara tydligt formulerad och strikt tillämpad.

No comments: