Sunday, December 7, 2008

Renoveringsstrul

Den 24 maj i år började man sätta upp byggnadsställningar runt vårt hus. Den 5 december togs de bort från mesta delen av huset. Det är alltså nästan sex och en halv månad sedan som vi kunde titta ut genom alla våra fönster utan att ha något i vägen. Beskedet från början var att det skulle ta sju veckor, sedan blev det fjorton veckor. Till sist sades att arbetena skulle vara klara den 31 oktober, men inte ens det klarade man alltså.

Och det är inte allt som är klart, utan bara pusningen av själva fasaden. Alla har inte fått tillbaka sina balkonger, sockeln på huset är nedkluddad och runt huset står fullt med byggskräp. Fast det kanske vi får stå ut med, mot lyckan att ha fri sikt och betydligt minskad risk för inbrott.

Värre är det med de förstörda rabatterna, alla växter som dött därför att man inte planerat för att ta hand om dem. Och värst utan konkurrens: lilla granngossen som fått barnastma, enligt vad hans föräldrar tror på grund av att han tvingats leva med igenplastade fönster i halva sitt liv.

I grannhuset har de fått veta att man nu ska resa byggnadsställningar framför deras köksfönster, precis före jul, och flera månader innan arbetet var aviserat tidigare. Ingen förklaring ges till den plötsliga förändringen.

Låter det trist? Kan man tro att folk blir förbannade? Ja, de blir arga och de mår dåligt. Flera säger "jag får ångest av det här". Klagar de då? Ja, vi hyresgäster klagar, för ett sånt här beteende är inte förenligt med vad vi har rätt att begära av vår hyresvärd. Men bostadsrättsinnehavarna, de säger ingenting. För vad ska de säga och till vem ska de klaga? De har ju valt den styrelse som är ansvarig för eländet. De kan inte göra mycket mer än att avsätta styrelsen på bostadsrättsföreningens nästa årsmöte. (Men då riskerar de ju att hamna i styrelsen själva och det vill de nog inte.)

R, som är proffs på upphandlingar, säger: "De har gjort en dålig upphandling och nu har de ingenting att sätta emot när entreprenören strular och gör som han vill. Och projektledaren, som de anställt, han har inte haft något grepp på hela tiden."

Så går det när amatörer ska leka fastighetsägare.

No comments: