Thursday, November 27, 2008

Modern myt

Ett av argumenten för ombildning brukar vara att bostadsrätter gör området stabilare och att människor bryr sig mer om det. Om att engagemanget här i städdagar och annat inte är särskilt stort har jag berättat flera gånger. Nu kan jag leda i bevis att även stabiliteten är en myt. Smaka på det här:

År 2001-2002, dvs något år efter ombildningen här, uppläts 121 av de 172 lägenheterna med bostadsrätt. Idag har 84 av dessa bostadsrättsinnehavare flyttat och endast 37 - eller 30% - bor kvar.

En beräkning som till och med jag klarar av säger att detta ger en omflyttning som är högre än den är i allmännyttan*) - när motsatsen borde vara fallet.

Antalet hyresgäster var vid samma tidpunkt 51. Av dessa bor 25 kvar, vilket som alla kan se är 49% av de ursprungliga.

De drivande i ombildningen var förstås de första att flytta. Av de två som nu bor kvar är ingen aktiv i bostadsrättsföreningen.

*) Hyresgästerna i allmännyttan lär enligt uppgift flytta vart trettonde år.

1 comment:

Anonymous said...

När det gäller bostadsrätter så brukar ju det framhållas som en positiv effekt att man får mera trogna och stadigvarande grannar, som man har möjlighet att lära känna över tid. Särskilt när det ska ombildnings-argumenteras. Att omsättningen bland BR-grannar, i bostadskarriärismens och bostadsklippens tidevarv, snarare har ökat än minskat har inte bekymrat nämnvärt i den argument-logiken.

En låtsad eller förment låg omsättning bland BR-grannar framställs som något mycket positivt. Men när samma ofta högst reella låga omsättning råkar dyka upp i den del av hyreshusbeståndet som är välskött och attraktivt - ja, DÅ upplevs samma förhållande som något negativt - något som man absolut måste ändra på.