Wednesday, November 12, 2008

Ombildningar utan moral

Det är många år sedan som jag tröttnade på Uppdrag granskning och dess, som jag tyckte, paranoida världsbild. Men ikväll blev jag tvungen att titta, för programmet skulle handla om ombildningarna till bostadsrätt i Stockholm. Och se - det var ett riktigt, riktigt bra program. Man lyckades belysa mycket av det som bloggen nu tjatat om i ett bra tag och som andra med mig hävdat ända sedan ombildningen här år 2000.

En av de frågor som togs upp var de oriktigheter som förekommer på många köpstämmor, med röstande som inte borde få rösta och ja-beslut som klubbas igenom utan någon haft chans att säga nej. Att staden bara tar ivrarnas uppgifter för givna och inte verkligen kontrollerar att att röstlängderna stämmer och att röstningen gått korrekt till, det är häpnadsväckande och ett exempel på hur ansvarlösa och utan moral som de borgerliga partierna är när det gäller ombildningar.

Att de även är både enögda och enkelspåriga gav borgarrådet Larsson bevis på. Ställd inför forskaruppgifter om att innerstaden alltmer bebos av välutbildad välavlönad medelklass säger Larsson: "Han kan ha fel" och så fortsätter han med sitt mantra om att "ombildningar skapar broar". Att han och hans alliansvänner skulle ha något att skaffa med att snart inga allmännyttiga hyresrätter finns kvar i innerstan tycker han inte, nej, de skapar ju bara möjligheter för hyresgästerna att själva välja.

Istället för att försöka slingra sig på detta sätt borde Joakim Larsson säga: Vi förstod att det skulle bli så här och vi tycker att det är helt i sin ordning.

Då skulle han i alla fall vara hederlig.

För övrigt 1) förekom förestås i i programmet vår vanligaste fastighetsprofessor, men faktiskt även en hittills oskådad kollega till honom, Roger Andersson, professor i kulturgeografi. Och honom var det betydligt roligare att lyssa till.

För övrigt 2) antyddes i programmet att hyresgästföreningen inte hjälper hyresgäster som vill klandra köpstämmor. Det kan så vara nu, men i rättvisans namn måste få sägas att vi här hos oss fick åtminstone ekonomisk hjälp från hyresgästföreningen när vi försökte få köpstämman här ogiltigförklarad.

No comments: