Monday, November 24, 2008

Rätt bok vann

Inte för att jag läst alla de böcker som nominerats till årets Augustpris. Men jag tycker ändå att jag kan påstår att det var rätt bok som vann. För något bättre än P.O. Enquists Ett annat liv kan knappast finnas i Sverige just nu. Det är en märklig självbiografi, skriven i tredje person, som tar oss från barndomen i det gröna huset i Hjoggböle till världens teaterar och styrelserum men också till behandlingarna som ska hjälpa honom att få ett slut på drickandet. Språket är så vackert och uppriktigheten känns så total att man är beredd att förlåta honom allt. Även detta med svarthandeln.

För det är så. Vid ett tillfälle, det måste vara på 70-talet, köper han en arbetslägenhet svart, fast han just skrivit en pjäs om ekonomisk brottslighet. När hyresgästföreningen startar en kampanj motsvarta lägenheter blir han indragen och vittnar i en rättegång mot den person som sålt lägenheten till honom. Om detta skriver Enquist:

"Plötsligt inser han att allt är fel. Det var han som kontaktade mäklaren.
Han borde ha vägrat vittna. Det är, å anda sidan, säkert domstolstrots. Medför sannolikt dom. Men hade han lytt sin samvete skulle han ha tagit ansvar, det personliga ansvaret.
Nu begår han ett förräderi.
Han har brutit mot den mest grundläggande regel som han lärt som barn: man måste sätta samvetet före lagen. Bryter man då mot lagen får man ta sitt straff, eftersom den civilisatoriska principen säger att så är samhället skapat, som ett avtal mellan människor som måste hållas. Över alla dessa principer råder dock samvetet. Väljer man samvetet får man lugnt ta straffet."

Detta, menar jag, borde många begrunda, i många olika sammanhang.

Läs mer om P.O. Enquist och om priset.

No comments: