Wednesday, November 12, 2008

Onödigt med ägarlägenheter

Nu kommer regeringens aviserade förslag om ägarlägenheter. De borgerliga ledarsidorna är förstås nöjda, men för den som vill hyra sin lägenhet finns ingen anledning till jubel.

En av poängerna med ägarlägenheterna anses vara att de ska öka rörligheten på bostadsmarknaden, genom att ägarna fritt får hyra ut sina lägenheter. Ja, visserligen ska vissa delar av hyreslagen gälla, men hyresgästen har ingen bytesrätt, inget besittningskydd och inget annat skydd mot oskälig hyra än att föra talan i hyresnämnden.

Varför skulle någon enda hyresgäst vilja utsätta sig för något sådant? Hellre har man väl ett förstahandskontrakt där hyreslagens bestämmelser gäller fullt ut?

Ägarlägenheter gynnar inte dem som har det knapert och är utan bostad, bara dem som har pengar och ofta även ett annat boende.

Ingen rimlig anledning i världen finns alltså att införa denna nya form av boende. I papperskorgen med förslaget!

Läs mer i DN och i SvD.

1 comment:

Anonymous said...

Fördelen är ju att en familj boende i en sådan lägenhet saknar rättigheter och kan bli utslängda ur "sin" lägenhet när som helst, och det ökar ju onekligen rörligheten på bostadsmarknaden. Det ökar framförallt friheten i samhället, ur ett (svenskt) liberalt perspektiv.