Wednesday, August 27, 2008

Utan gränser

Idag står att läsa i bladet att de borgerliga partierna i Stockholm nu vill tillåta oäkta bostadsrättföreningar, dvs föreningar där mer än 40% av inkomsterna kommer från kommersiella lokaler. En oäkta förening betraktas som näringsidkare och medlemmarna får därför sämre skattevillkor. Hittills har majoriteten kallat det oansvarigt att sälja till sådana föreningar, men nu har man vänt på kuttingen.

Den nya inställningen är att man vill tillåta försäljningar till oäkta föreningar om de kan göra det troligt att inkomsterna från bostäder kommer att öka i framtiden, genom t.ex. ombyggnad av vindar till bostäder. Familjebostäders styrelse har redan beslutat att värdera ett tiotal fastigheter i innerstan (var annars?) i enlighet med de nya principerna.

Den socialdemokratiska vice ordföranden i bolaget påpekar att "dessa företrädesvis kommersiella lokaler har bidragit med stora resurser till Stockholms allmännytta".

Så sant, så sant. Men försäljningsivern hos de borgerliga är så gränslös att inte ens sådana goda ekonomiska argument är intressanta för dem.

No comments: