Sunday, August 17, 2008

Tveksamheter

I min hand har jag fått en broschyr med rubriken "Hjälp! Mina grannar vill ombilda!" Broschyren innehåller information om hur en ombildningsprocess går till och vad man kan göra i de olika skedena för att motarbeta ombildningen. Av de elva råden är några bra, men några av dem instämmer jag inte alls i.

Under punkten om fullmakter säger man helt riktigt att "om man vill rösta nej är det enklaste sättat att inte gå på köpstämman och inte lämna någon fullmakt. Uteblir man räknas det som en NEJ-röst." Men längre ner sägs lika fullt att "den som vill vara representerad vid köpstämman för att rösta nej, men inte kan vara på plats, ska lämna sin fullmakt till en granne som man litar på. På fullmakten ska grannens namn vara ifyllt och det ska tydligt framgå om det är en JA- eller en NEJ-röst."

Men - ska man lämna en fullmakt till grannen måste man lita på personen så till den grad att man är övertygad om att hon eller han kan få till en votering med rösträkning - och helst en sluten omröstning - på mötet, annars finns ingen garanti för att rösten blir hörd. Eftersom det kan vara väldigt svårt att driva igenom en votering är det enda vettiga att rösta nej med fötterna, det vill säga att inte gå på mötet alls.

Under en annan punkt sägs att man ska kontrollera röstlängderna och att de som röstat JA verkligen är mantalsskrivna på adressen och har ett förstahandskontrakt. "Om du upptäcker att det finns felaktigheter i röstlängderna kan du anmäla detta till fastighetsbolagets handläggare. Om bostadsrättsföreningen slarvat eller medvetet hanterat röstlängderna felaktigt kan detta stoppa fastighetsbolagets beslut att sälja fastigheten till föreningen."

Det är tur att man säger "kan" för det är verkligen inte så att bolagen "ska" eller verkligen gör något i dessa lägen. Här hos oss påtalade vi till Stockholmshem att det var fiffel på köpstämman och vi visade till och med upp vårt överklagande till tingsrätten och begäran till hovrätten om inhibition. Handläggarna på bostadsbolaget valde dock att inte bry sig om denna information utan lät köpet gå igenom trots de uppenbara felaktigheterna.

Man ska alltså inte tro att det är säkert att man får rätt denna väg, inte på grund av att tjänstemännen är lata eller ovilliga utan för att de högst troligen har politiska direktiv att inte ifrågasätta utan bara effektuera ombildningarna. I detta sammanhang är det uppenbarligen inte så noga med den lag och rätt som de borgerliga partierna annars månar så om.

No comments: