Sunday, August 24, 2008

Äntligen!

Ekot berättar idag att (s) - äntligen - håller på att skaffa sig en bostadspolitik. Den arbetsgrupp, som under Carina Moberg, funderat på vad man ska ha för linje, har bl.a. kommit fram till att att fastighetsavgiften* om 12o0 kr per lägenhet och år bör försvinna så att fastighetsägarna får mindre utgifter och därmed mindre anledning att begära hyreshöjning.

Den absolut viktigaste frågan enligt Carina Moberg är dock att skapa fler "attraktiva bostadsområden", med vilket menas blandade, dvs. icke-segregerade, områden. Till den änden ska kommunerna i detaljplanerna kunna reglera vilken typ av bostäder som ska byggas i olika områden: om hyresrätter saknas så är det sådana som ska byggas, finns det bara hyresrätter ska man se till att det byggs villor.

Lagstiftningen ska skärpas så att kommunerna blir bättre på att se till att det finns bostäder för nytillkomna på bostadsmarknaden, som till exempel ungdomar och flyktingar.

Gott så, men man undrar hur vissa saker ska gå till i praktiken. Om ett borttagande av fastighetsavgiften ska få genomslag på hyrorna förutsätter det - såvitt jag kan förstå - ett hyressättningssystem som det nuvarande, där självkostnadsprincipen och bruksvärdesprincipen styr. Med ett borgerligt system - som det Kochska - har däremot de faktiska kostnaderna ingen betydelse för hur höga hyrorna blir utan det är efterfrågan som styr.

Också över hur man ska styra byggandet finns det skäl att fundera. Hur ska man t.ex. åter få en blandad innerstad i Stockholm när alla kommunala hyresrätter är sålda till bostadsrättsföreningar och det nya som byggs nästan uteslutande är bostadsrätter? Så mycket mark finns det inte kvar att bygga på att det går återställa en rimlig balans mellan olika upplåtelseformer innanför tullarna.

Även den sista punkten som man presenterat tål att grunnas på. Om inga gamla - billiga - hyresrätter finns kvar blir både ungdomar, flyktingar och inflyttingar hänvisade till nybyggda hyresrätter. Men om dessa grupper ska kunna efterfråga dessa bostäder krävs att nybyggnadshyrorna blir radikalt lägre än idag. Och då behövs många olika och kraftfulla åtgärder när det gäller förutsättningarna för byggandet.

Nåväl, förhoppningsvis har (s)-arbetsgruppen tänkt på dessa saker och har lösningar på dem även om de inte berättat om dem just idag. Vi lär få veta mer inom de närmaste dagarna. I veckan kommer för övrigt också förslagen från den statliga utredning som sett över frågor om förvärv och förvaltning av hyresfastigheter. Utredningen tillsattes för att få bort oseriösa hyresvärdar från bostadsmarknaden. Det låter höra sig för en hel del sådana finns ju, som bekant.

*) Fastighetsavgiften infördes helt nyligen som ersättning för den gamla fastighetsskatten.

No comments: