Thursday, August 7, 2008

Spekulationsförsök

Radio Stockholm berättar idag om ett nytt fenomen på Stockholms bostadsmarknad: folk behåller sin hyreslägenhet i allmännyttan trots att de flyttat från stan eller skaffat en annan bostad. Orsaken misstänks i en del fall vara att de f.d. hyregästerna vill ha möjlighet att köpa om det skulle bli ombildning i huset där de bott.

Egentligen borde de inte kunna lyckas med sina spekulations-försök, åtminstone inte i en hederlig bostadsrättsförening som är mån om att följa lagen.*) Då krävs nämligen att man ska vara folkbokförd i fastigheten som ombildningen gäller och det borde man ju inte kunna vara om man t.ex. köpt en villa på annat håll.

Men säkert kan somliga bostadsrättsföreningar tänka sig att se genom fingrarna med vad lagen säger. Man tänjer ju redan så mycket på gränserna när det gäller lagar och regler för hur man vanligen uppför sig.

*) Lagen ifråga är bostadsrättslagen i vars 19 § man kan läsa:

En bostadsrättsförenings beslut att förvärva ett hus för ombildning av hyresrätt till bostadsrätt skall fattas på en föreningsstämma. Beslutet är giltigt, om hyresgästerna i minst två tredjedelar av de uthyrda lägenheter som omfattas av förvärvet har gått med på beslutet. Dessa hyresgäster skall vara medlemmar i bostadsrättsföreningen och, vad gäller bostadshyresgäster, folkbokförda på fastigheten.

I samma paragraf står för övrigt detta, som också är viktigt att känna till:

Protokollet från föreningsstämman skall innehålla uppgift om hur rösterna har beräknats och hållas tillgängligt för hyresgästerna och ägaren av huset.

2 comments:

Anonymous said...

Undrar vilka det är som kan göra så, de med väldigt god ekonomi eller?

Förresten, har du läst det här?

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=813023

Det är ju så konsekvenserna blir när människor med låga inkomster tvingas ta lån för att överhuvudtaget ha någonstans att bo. I slutändan ökar hemlöshet och ev socialbidragstagande istället. Men det är ju klart, konsekvenstänkande är ju inte allas starka sida...

Inger said...

Tack för länken. Som du ser har jag lagt ut den i nya posten./Inger