Wednesday, May 7, 2008

Hemsökta

Igår kväll hemsöktes Björkhagen av Bilda Bostad, som höll möte i vår skola för folk som bor i områdena häromkring. Talare var en privat ombildningskonsult, en representant för SBAB och en herre från Blue Step, ett bolag som ger dyra bolån till folk som egentligen inte borde låna pengar. Summan av det som sades var att det i stort sett alltid är en bra affär på sikt att ombilda och att de enda som inte bör köpa är människor som har socialbidrag. Något om avigsidorna med ombildningarna eller om de åtaganden det innebär att ha en bostadsrätt berördes inte alls.

Eftersom vi förstod att hela sanningen inte skulle komma fram på mötet så hade grannen och jag gjort ett flygblad om vad som hänt här sedan ombildningen. Så här skrev vi, bland annat:

"Du som besöker Bilda Bostads möte ikväll kommer att få höra mycket om hur bra det är med bostadsrätt, hur billigt och gemensamt det blir och hur mycket pengar du kan tjäna på din lägenhet. Men ibland blir verkligheten till exempel så här:

* Du kan inte bo kvar därför att kostnaderna för avgifter, räntor och amorteringar blir högre än vad du trott.

* Bostadsrättsföreningens ekonomiska kalkyler stämmer inte därför att man räknat med orealistiskt låga drifts- och underhållskostader. Föreningen måste ta upp nya lån för att klara stambyten och annat och bostadsrättsinnehavarnas månadsavgifter fördubblas.

* När föreningens ekonomi blir ansträngd försöker man spara in på drift och underhåll av fastigheten genom att bostadsrättsinnehavarna får göra jobbet själva utan att de kanske har vare sig tid, lust eller kunskap för det.

* De som är drivande i ombildningen flyttar så fort den gått igenom. De som blir kvar och bara tänkt sig att bo måste ta över ansvaret och fatta alla de viktiga besluten.

* När de boende märker att saker och ting inte fungerar så flyttar de. Och ju fler som flyttar desto mindre kontinuitet och desto mindre gemenskap blir det."

Vi fick många positiva reaktioner från dem som vi delade ut flybladet till när de kom till mötet. Jag hoppas att de nu har hunnit läsa vårt papper ordentligt och att de börjat tänka efter vad de själva vill och tror.

Om Blue Step skrev jag för ett år sedan under rubriken Desperado.

1 comment:

Anonymous said...

TACK, Inger för den bloggposten! Mycket bra argument mot ombildning och som förklarar precis hur det är.
Har kopierat för säkerhets skull...