Wednesday, April 11, 2007

Desperado

Den styrande majoriteten i staden har börjat samarbeta med kreditbolaget Blue Step. Detta bolag lånar gärna ut pengar till dem som inte får lån hos den vanliga banken. På bolagets hemsida förstår man varför: lägsta räntan hos dem är 5,4% mot 4,1 hos SBAB, den treåriga räntan är 5,9 mot SBAB:s 4,71 för ett motsvarande lån. Till detta kommer "en marginal" som bestäms utifrån låntagarens "unika omständigheter", skriver bolaget på sin webbplats. Den faktiska räntesatsen kan alltså bli betydligt högre än den som anges i reklamen.

Den som inte kan betala tillbaka lånen kan få se sin bostad säljas på exekutiv auktion. Kvar står låntagaren, utan bostad och med stora skulder att betala.

Blue Step erbjuder också ett "kort investeringslån" mot 6,5% ränta. Detta lån kan till exempel avändas "om du vill vara med på en ombildning från hyresrätter till bostadsrätter ... Du lånar till hela beloppet plus uppläggningsavgift samt ränta och betalar tillbaka när du säljer bostads-rätten." Korttidslånet går att få på 1 eller 2 år till bunden ränta. Lånet är med andra ord som gjort för att användas vid spekulationsköp av en bostadsrätt i samband med ombildning.

Borgarrådet Kristina Alvendal har inget att invända mot att Blue Step deltar vid stadens ombildningsmöten. Hon tycker det är bra att det finns aktörer som ger lån till dem som inte kan få det på banken. Att enskilda personer blir lurade in i något de inte vill eller klarar av bekymrar henne inte. Det hela verkar desperat: utförsäljning ska ske till varje pris, även om det är den enskilde som får betala det.

På ABC ikväll talade Alvendal om att man visst är för hyresrätt och att man vill verka för valfrihet inom hyresrätten. Alvendal ska därför införa möjlighet för hyresgästerna att påverka sitt boende och sin hyra genom att de får göra tillval på olika saker i lägenheten. Hon vet visst inte att sådant har funnits i rätt många år nu inom de kommunala bostadsbolagen.

Att ha möjlighet att påverka utformningen av sin bostad är mycket viktigt, det har Alvendal rätt i. En annan viktig rättighet är att kunna få fortsätta vara hyresgäst hos ett allmännyttigt bolag och att slippa ha grannarna till hyresvärd om man inte vill.

No comments: