Wednesday, April 4, 2007

Väntetid

Nya bostadsrättsföreningar kan tvingas vänta i upp till ett år innan besiktning kan ske av den fastighet de vill köpa, enligt DN idag. Stadens ombildningskonsult är bekymrad över detta och tycker att hela ombildningsprocessen inte ska behöva ta mer än ett halvår, från det första husmötet till upplåtelseavtal och tillträde.

Tänk om det tvärtom är bra med väntetid. Då får alla möjlighet att tänka igenom ordentligt om en ombildning verkligen är vad man vill. Kanske många hinner sansa sig och inse att det kanske inte är någon riktigt bra idé att låna mängder av pengar och åta sig en massa ansvar när man kan bo tryggt, hyfsat billigt och ganska ansvarslöst i sin hyresrätt.

Betänketid efter besiktningen vore inte heller dumt. Då finge de blivande ägarna möjlighet att gå igenom vad som behöver åtgärdas i fastigheten och kontrollera den ekonomiska planen för detta ordentligt. Då behöver det inte bli som här, där bostadsrättsivrarnas kalkyler visade sig vara helt på tok. När notan väl kom för stambytet kostade det 36 miljoner kr istället för kalkylerade 21. Inte undra på att man behövt höja månadsavgifterna.

No comments: