Klyftorna ökar på bomarknaden, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea, i en intervju i Göteborgsposten. Hon fortsätter:
"Det är ett hemskt uttryck, men man talar om `bostadskarriär´´. Det kan då röra sig om att man som ung student köpt sig en liten etta, bostadsrätt. Många får nog också av sina föräldrar ett startbidrag för att köpa bostad, nu när gåvoskatten är avskaffad. Sedan byter man upp sig och får, genom värdehöjningen på sin bostad, så mycket pengar att nästa bostad känns överkomlig. Fast det här kräver som sagt en karriärplanering. Och klyftorna växer mellan dem som har möjlighet till en bostadskarriär och dem som inte har det."
Ingela Gabrielsson tycker att detta är ett bekymmer: "För att, som ung, få ett lån till första bostaden krävs det ju oftast någon medtecknare till lånet och/eller fast jobb. Alla har inte den möjligheten. Det där är en knepig utveckling", säger hon.
Samtidigt vet Svenska Dagbladet att berätta att 11 000 planerade bostäder - motsvarande ungefär vad som brukar byggas under två år - skrotas till följd av indragna statliga subventioner till byggande. De flesta av de inställda byggena var planerade i Stockholms län och Västra Götaland. Subventionerna var främst inriktade på små, billiga hyreslägenheter. Tidningen refererar en granskning av Boverket, som konstaterade att högst en tredjedel av de byggen som fått bidrag skulle ha blivit av om stödet inte funnts. Det var i första hand ensamstående med barn, enpersonshushåll och unga hushåll som fick en ny bostad tack vare subventionerna.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment