Thursday, April 5, 2007

Att vara gammal

Även Mäklarsamfundet oroar sig för konsekvenserna av att fastighetsskatten slopas. Enligt DN idag menar man att den medför snabbare ombildningar till bostdsrätter och stigande priser. "För unga kommer det att bli ännu svårare att få in en fot på bostadsmarknaden" säger mäklarna. "Priserna på den redan överhettade bostadsmarknaden kommer att stiga och gör det ännu svårare för unga människor att hänga med i budgivningen."

Mäklarna menar allatså att det kommer att finnas ännu fler bostadsrätter och därmed färre hyresrätter än idag. Bostadsministerns förslag om att kommunerna ska garantera hyran i sex månader för ungdomar - i och för sig rätt tänkt - riskerar då att bli ett slag i luften. Vad nyttar garantier om inga hyresrätter finns?

Ibland är det skönt att vara gammal och ha vuxna barn. Mina båda fick lägenheter genom stadens bostadsförmedling, alldeles gratis, efter inte särskilt många års köande. Vad skulle ha hänt om de hade varit flygfärdiga idag? Var skulle vi ha fått pengarna ifrån till att köpa bostadsrätter åt dem?

1 comment:

Trailsanity said...

Att fa en etta i Bromma efter endast atta ars koande kan val anda inte anvandas som ett argument for bostadskons effektivitet?

Vad menar du for ovrigt med "Gammal"? Tank pa att vi ar pa vag ikapp med stormsteg...