Saturday, April 28, 2007

Allvar

Hanne Kjöller i DN skrev igår att "rätt pris har när Stockholm gjort sig av med sitt hyresbestånd ofta varit liktydigt med priser runt sisådär hälften av marknadsvärdet. Alla nya miljonärer borde skicka tackkort till Stockholms skattebetalare." För en gångs skull är jag benägen att hålla med henne.

Riktigt så låga priser verkar det inte bli i den här omgången av utförsäljningar, men fortfarande ser priserna ut att bli klart under marknadspris. Den första värdering som gjorts i Hammarbyhöjden ger ett pris på närmare 29 000 kr per kvadratmeter. Gissningsvis är det betydligt mer än vad ivrarna tänkt sig, men det är lite jämfört med t.ex. de dryga 33 000 kr/kvm som en liten tvåa härintill såldes för alldeles nyss.

Rean fortsätter alltså, men för den som vill sälja snabbt blir vinsten sannolikt mindre än under den förra utförsöljningsvågen. För den som vill köpa och bo kvar blir boendekostnaderna klart högre än vad en hyresgäst har. För min lilla lägenhet skulle månadskostnaden för räntor och en liten amortering bli drygt 4300 kr. Det är ungefär vad min hyra är idag. Bostadsrättsinnevaren måste dessutom betala månadsavgift och kostnader för t.ex tapeter eller lagning av trasigt kylskåp. Ovanpå det kommer det oavlönade arbete som brukar ingå i bostadsrättsinnehavandet.

Det blir intressant att se om de som anmält intresse för att köpa sina fastigheter kommer att vara lika angelägna när prislappen kommer. Då kommer det att visa sig om det verkligen är att fixa själva och umgås med varandra som de så gärna vill eller om det handlar om ekonomisk vinning.

No comments: