Häromdagen begrät f.d. borgarrådet Mats Hult (s) i Dagens Nyheter Stockholms stads försäljning av Stockholm Energi, som gett jättevinster till finska energijätten Fortum och jättehöga elpriser för konsumenterna.
"Försäljningen var ett historiskt misstag", säger Hult nu, "i backspegeln var det en oerhört dålig affär. Jag beklagar att vi tvingades till det. Man skulle inte ha sålt bolaget." På DN:s påpekande att det var (s) som hade makten och därför inte rimligen kunde ha tvingats till något, svarar Hult: "Det var precis före valet och vi var på väg att tappa majoriteten. Därför blev det en politisk kompromiss".
Den försäljningen gjordes alltså av ren principlöshet, medan andra säljer ut av principella ideologiska skäl. Men även i sådana fall kan man ångra sig. Det har man till exempel gjort i Vaxholm. Där sålde man för några år sedan sitt kommunala bostadsbolag till en privat fastighetsägare, som i sin tur sålt fastigheterna vidare i flera omgångar, både som bostadsrätter och till andra privata ägare.
Nu har man kommit på att det här nog inte var så smart: "Vi har väldigt få hyreslägenheter, och det rättar man inte till över en natt. Det gör att när vi nyrekryterar, så har människor svårt att flytta hit. En person som tjänar som en undersköterska eller ett vårdbiträde har svårt att bosätta sig här", säger chefen för socialtjänstförvaltningen till Svenska Dagbladet idag. Problemet väntas bli värre i takt med växande pensionsavgångar. Socialchefen berättar: "De vi rekryterar kommer allt längre ifrån. På helgerna är det inte så lätt för människor att vara här klockan sju på morgonen."
Den borgerliga kommunledningen har nu, som ett första steg i att återskapa en fungerande hyresmarknad i Vaxholm, gett i uppdrag till tjänstemännen att utreda om det går att återköpa befintliga hyresrätter som tidigare ägts av kommunen. Folkpartiet kan tänka sig att gå längre och starta ett nytt allmännyttigt bostadsbolag för att säkra hyresrätterna.
"Så går beslutsamhetens friska hy i eftertankens kranka blekhet över", skrev Shakespeare för 400 år sedan. Sant ibland då och uppenbarligen även nu.
I Stockholm finns fortfarande möjlighet att hindra en liknande utveckling som i Vaxholm, där samhället får problem med att fungera därför att det inte finns tillräckligt med hyresrätter. Och där de få hyresrätter som finns kanske snart mest får karaktären av bostäder för människor utan ekonomiska och andra resurser.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment