Tuesday, October 14, 2008

Tänjer på sanningen

Dagens artikel på DN.Debatt är väl knappast någon debattartikel utan en politisk pamflett från de borgerliga partierna i Stockholms stadshus. Varför DN upplåter en gratis helsida åt detta kan man grubbla över och grubbla kan man också göra över vad som menas med det som sägs i artikeln. Den stora frågan är: hur har man räknat när man säger att mellan 40 och 50% av lägenheterna i innerstan nu är hyresrätter?

Enligt stadens egen statistik var redan vid utgången av år 2007 andelen bostadsrätter i innerstan 55%, medan 34% av lägenhetsbeståndet utgjordes av privata hyresrätter och 11% av kommunala. Enligt den snabba beräkning som jag kunnat göra idag bör mellan 700-900 lägenheter ha hunnit ombildas hittills innanför tullarna. De kvarstående intresseanmälningarna omfattar närmare 5500 lägenheter. Om alla dessa blir ombildade sjunker andelen kommunala hyresrätter till knappt 8% och den totala andelen hyresrätter segar sig med nöd och näppe över 40%. Och det är utifrån det nuvarande läget, utan de nybyggen som är på gång eller planerade och bland vilka andelen bostadsrätter är mycket hög. Att man ens skulle nå upp till skamligt låga 40% hyresrätter om de nya lägenheterna räknas med, det har jag svårt att tro.

Man får nog säga att alliansen tänjer bra mycket på sanningen för att få den att passa in i den bild som man vill få fram av att partierna tar ansvar för att vi ska kunna bibehålla en stad för alla och inte bara för de rika.

Tillägg den 15.10: I dag har DN också räknat. I SvD har nyhetsreportrarna upptäckt vad som hänt och ledarsidan är sur.

10 comments:

Anonymous said...

Tyvärr är det för sent. Alla som vill har redan hunnit anmäla intresse på dessa två år, och de som har anmält sig ska få fullfölja köpet. Kanske är det rentav en påtryckning. Om hyresgästerna nu tvekar och vill vänta på bättre tider, ska de inte tro att de får någon ny chans. Eller ska vi glömma att de lovat att bygga lika många nya hyresrätter i innerstan, som de som blir sålda. För vårt hus är det för sent, det är redan sålt.
Ingrid Bergström

Anonymous said...

Läser på Stockholms stads bostadskös' sida om minskat antal förmedlade hyreslägenheter i år, dels pga ombildningen alt hopp om ombildning. man blir ledsen. Att folk har skam i kroppen att "sno" hyreslägenheter från den långa kön! Girigheten måste visst motarbetas aktivt av politikerna, både på hög och låg nivå..

Anonymous said...

Tycker det är kanon bra att man ombildar till bostadsrätt. Nu blir vi äntligen av med drägget i kvarteret.

Helt sjukt att vi ska föda dom "svaga" så dom orkar göra inbrott

Inger said...

Håller helt med de två första skribenterna. Vad gäller kommentar nr 3 utgår jag ifrån att den är ett försök till ironi (om än icke särdeles subtil)./Inger

Anonymous said...

Jag hade mer rätt än jag förstod i det där med påtryckning som jag skrev här ovanför. Läser i Södermalmsnytt, som nyss kom: "De föreningar som ännu inte har kommit in med en intresseanmälan börjar få litet bråttom. troligen fattas det definitiva beslutet på måndag." Det har alltså ännu inte börjat gälla. Men en betydelse kan beslutet ha, de hus som ännu inte är 5 år gamla kommer inte att säljas. De brukar ibland kallas "blivande bostadsrätt" på Björnsbytare. "Förening bildad, nästa år fär vi pris."

Inger said...

Ingrid
Det finns en risk att du har rätt och att proklamationen om stopp betyder "skynda er nu för fasen att anmäla intresse så att ni är säkra på att få vara med och ombilda". Vi får se när det formella beslutet kommer. Det där med fem års karenstid för nybyggda fastigheter är inget nytt, utan den bestämmelsen har funnits hela tiden.

Anonymous said...

Jovisst Inger, det är inget nytt, men när husen fyller 5 år kan beslutet ha trätt i kraft. Det är det som kan vara bra, att inte nybyggena försvinner allteftersom.
Annars har jag försökt säga till tveksamma, att man kan ju ombilda senare, om nu till exempel marknadshyrorna skulle komma, men kom på att det argumentet inte håller längre

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Inger said...

Ingrid! Menar du beslut om att helt stoppa ombildningar? I så fall får vi hoppas du har rätt för då vore vi ju av med eländet!

Marknadshyror hoppas jag vi slipper så att behöva ha sådana soom argument för ombildning ska väl aldrig bli aktuellt. Däremot får vi nog räkna med en justering uppåt av hyrorna i vissa lägen, men knappast så mycket att boendekostnaderna når samma nivå som i en bostadsrätt inköpt till marknadspris.

PS. Ingrids föregående inlägg har tagits bort eftersom det var en dublett.

Anonymous said...

Ja, stoppa nyanmälningar till ombildning är väl förslaget, och de nya husen är ju ännu inte anmälda. Men marknadshyror har varit mycket aktuellt som argument för ombildning bland hyresgästerna. "Jag törs inte låta bli att köpa" sa en granne. Redan förra borgerliga perioden hörde jag det argumentet för att ombilda. Men att marknadshyrorna blir verkliga tror inte jag heller.