Saturday, October 4, 2008

Reträttmöjligheter

Ingen som är intresserad av bostadsfrågor har väl missat att den styrande majoriteten i Stockholm beslutat att inte erbjuda fler lägenheter till försäljning just nu och att ge ytterligare två månaders betänketid för de bostadsrättsföreningar som funderar på om de ska köpa eller ej. Föreningar som redan sagt ja får skjuta på övertagandet i två månader.

Orsaken är förstås den finansiella krisen i både Sverige och delar av världen i övrigt. De höjda räntorna skapar osäkerhet för ombildarna och gör att "priser på fastigheter inte kan fastställas på ett ansvarsfullt sätt", menar majoriteten.

Det kan låta bra, men sanningen är väl att majoriteten är rädd att det ska bli många nej till ombildning på köpstämmorna under hösten. Därför förlänger de den betänketid som bostadsrättsföreningarna har och hoppas att det ekonomiskt läget ska förändras till det bättre om några månader, så att ombildningarna kan gå igenom då.

Fortsatt pina, alltså, för alla dem som inte vill ombilda. Och plågan kan bli lång för ombildningschefen Quiding säger att "vi tar en paus i två månader i första hand, sen får vi se hur det utvecklar sig".

Tänk om han istället hade sagt: "Vi har kommit på att det här med ombildning var en riktigt dålig idé. Därför tar vi tillbaka erbjudandena till alla föreningar som inte redan övertagit fastigheterna. Och i de fastigheter där ombildning skett, där ska vi se till att kvarstående hyresrätter också ska få förbli hyresrätter för all framtid."

Majoriteten har alltså problem , men inte bara med ombildningarna, utan också med tillbyggnaden till Asplunds stadsbibliotek. Redan innan bygget är påbörjat har kostnaderna börjat skena iväg långt utöver kalkylen på 795 miljoner kronor. Projektet ska nu granskas av bl.a. finansborgarrådet. Huruvida det kan bli någon byggstart under 2010 är oklart.

Här har man alltså också en chans att ändra sig och säga: "Den där tyskans förslag till tillbyggnad var nog inte så bra i alla fall. Nu börjar vi om från början och låter arbeta fram något helt nytt, som inte alls behöver ligga på Odengatan, utan mycket väl kan byggas någon annan stans, till exempel vid Slussen."

Med detta tar nu bloggen lite ledigt och far iväg för närstudier av den amerikanska bolånekrisen men framför allt av - barnbarnet!

No comments: