Monday, October 13, 2008

Ringen, igen

Nu kommer nya uppgifter om Ringenröran. Det visar sig bland annat att den kassör som plockat ut stora arvoden och tänkt att tjäna massor med pengar på att renovera bort hyresgäster, han bor i själva verket inte ens i Ringen utan i en jättevilla i Näsby park. Nu har några boende anmält hans förehavanden i bostadsrättsföreningen till Ekobrottsmyndigheten och hoppas att den ska genomföra en utredning om eventuellt jäv för kassören. De boende har också fått till att bostadsrättsföreningen ska hålla en extrastämma för att behandla frågan om styrelsen ska ha fortsatt förtroende eller om en ny ska väljas.

Bland dem som köpt bostadsrätter i huset är några oroliga, andra nedstämda eller förbannade. En av de boende, som bott i huset i fem år, lät sig ryckas med av styrelsens visioner inför köpet. Han säger: – Jag övertygades av allt prat om låga avgifter, gratis bredband och fina skisser på ombyggda portuppgångar. Jag skrev till och med berömmande mejl till styrelsen om hur bra det såg ut. Nu ser jag att vi har blivit manipulerade. Jag tror att det har blivit en sorts kris för många. Man trodde att allt skulle bli bra, men nu börjar man inse att det inte ser så lovande ut. Jag är jätteorolig. Finansmarknaden går ner och jag har tagit lån på tre miljoner. Nu går det inte att sälja lägenheter här ens om man skulle vilja det. Mäklarna avråder folk från att köpa i Ringen. Folk som redan har köpt villa får inte sina lägenheter sålda.

En annan person säger: – Största orosmomentet är naturligtvis att hela föreningen ska gå överstyr. Det har hänt att stora föreningar går i konkurs och då står vi här med våra lån. Jag vill inte ha folk i styrelsen som försöker göra business på vårt boende.

Ja, förfärligt är det som redan hänt och ännu värre kan det bli. Förvisso är det därför synd om människorna i Ringen. Men - de har också ett eget ansvar. Det är de själva som valt denna styrelse och de är de själva som valt att tro på vackra ord, istället för att kritiskt granska och tänka efter. Om de stannat upp och reflekterat hade de säkert kommit på att det fanns mycket som var konstigt här.

Nu gav de sig inte den tiden tiden, utan drogs med av talet om en ljusnande framtid där de skulle få allt till ingen kostnad alls. Fast de borde förstått att sådant är inte livet utom för mycket små barn (så som barnbarnet!).

Men andra har fortfarande chansen att begrunda vad de vill och inte vill, vilka personer som är att lita på och inte och vilka utfästelser som verkar trovärdiga eller ej.

Källa: Per Cornell, Direktpress

Tillägg den 14 oktober: Se även dagens SvD.

No comments: