Saturday, October 18, 2008

Betänkligt

Mälarhöjdens enda kvarvarande hyreshus finns på Klubbacken, i övrigt består området bara av villor och några bostadsrätter. Nu vill en bostadsrättsförening utrota också denna lilla enklav av hyresrätter. De har därför begärt pris på fastigheten från Svenska Bostäder. Men det pris de först fick var alldeles för högt, tyckte de, mycket mer än för grannfastigheten som var i mycket bättre skick. Med det erbjudna priset skulle bostadskostnaderna fördubblas för förhoppningsfulla blivande borättarna. Det gillade de förstås inte och begärde därför en ny värdering. Den ledde till att priset sänktes med 3375 kr per kvm, vilket ju faktiskt blir rätt mycket om man har ett antal kvadratmeter att betala för.

Anledningen till att Svenska Bostäder gick med på att göra en ny värdering var att den första påstått bl.a. att fastigheten var stambytt, vilket inte var sant. Ombildningskonsulten kommenterar: "Tekniska besiktningar inför värderingar är väldigt översiktliga och inte speciellt nogranna. Det är inte så svårt att tänka sig att det kan bli fel."

Inte för att jag det ringaste bryr mig om bostadsrättarnas ekonomi, men nog häpnar man när man hör detta och undrar: på vilka grunder sätts egentligen priserna till bostadsrättsföreningarna? Finns inga riktlinjer med punkter som värderarna ska undersöka och lägga till grund för en saklig värdering? Eller handlar det bara om var den hyperkänsliga Marknaden råkar vara i för sinnestillstånd för dagen?

Man blir betänksam.

Förutom att fundera över detta har bloggen ägnat dagen åt att delta i hyresrättsmanifestationen på Medborgarplatsen med omnejd. Några hundra personer av olika årgångar lyssnade till diverse anföranden samt promenerade en sväng tillsammans. Och det var väl bra, även om många flera borde ha varit där. Men det som gjorde mig betänksam även i detta sammanhang var de unga vänsteristernas oförmåga att skilja på stort och på smått.

Om man kallar till manifestation för hyresrätten, då ska man hålla sig till den frågan. Man ska inte blanda in allehanda annat och allmänpolitiskt, till exempel om man gillar regeringen eller ej och faktiskt inte heller vad man rent allmänt tycker om de högerextremister som försökte störa tillställningen. Det räcker så bra med "jalla, jalla, bostad åt alla" och "rädda allmännyttan - slopa egennyttan".

Källa: DN den 18 oktober 2008

No comments: