Sunday, April 13, 2008

Två exempel: Fältöversten och Aspudden

I Fältöversten är det nu en allas strid mot alla, det förstår vi när vi söndagsfikar hos A. som bor där. På köksbordet dukar hon upp inte bara nybakt äppelkaka utan också en hög med flygblad och andra dokument med motstridiga budskap. Några av papperen är från bostadsrättsföreningen och propagerar för att folk ska gå på deras köpstämma, andra är från hyresgästföreningen centralt och talar mot ombildning. Ett blad är från den lokala hyresgästföreningen, som tar avstånd från moderorganisationen och förespråkar neutralitet vad gäller om man ska köpa eller ej, ett flygblad är från f.d. hyresgästföreningaktiva på Södermalm som startat eget men arbetar mot att man ska köpa i Fältöversten.

Stort engagemang således i Fältöversten, men uppenbart uttröttande för vanligen aktiva och medvetna A. orkar knappt prata om det. Hennes reaktion visar nog på vikten av att den information som ges är av den vederhäftiga sorten. Och på vikten av att de som egentligen står på samma sida inte står emot varandra när det gäller.

När köpstämman väl hölls röstade drygt 80% för ombildning. Diskussionerna för och emot i själva ombildningsfrågan bör därför vara avslutade, men debatten om formerna för köpet hoppas jag ska fortsätta. För överlåtelsen av fastigheten från Boultbee till bostadsrättsföreningen ska ske via ett dotterbolag som bildats för att så lite skatt som möjligt ska betalas för köpet. Skatte-smitningen sker med Stockholms stads goda minne. Förfaringssättet med försäljning via dotterbolag har inte tidigare varit möjligt, men nu har den borgerliga majoriteten bestämt sig för att godkänna det. Den skyr alltså inga medel för att få igenom sin politik.

Hur det gått till och vad som fällde avgörandet på Örnbacken och Torsten Alms gata vet jag inte. Men det resulterade i alla fall att Ronnys f.d. grannar där röstade nej till ombildning i sitt bostadsområde. De vill ha alltså kvar Stockholmshem som hyresvärd och slippa de högre boendekostnader som de skulle få som bostadsrättsinnehavare. Nu hoppas Ronny att hans nuvarande grannar ska vara lika kloka som de gamla, och rösta nej de också.

No comments: