Friday, April 25, 2008

Motbild

Jag har länge varit kritisk mot att hyresgästföreningen så ensidigt framhållit de problem som kan uppstå för dem som väljer att bo kvar som hyresgäster vid en ombildning till bostadsrätt. I senaste numret av Hem&Hyra har man ett helt uppslag i denna anda under rubriken "Försvinn! Vi vill inte ha dig här". I huvudartikeln redogörs för en undersökning som visar att kvarboende hyresgäster trivs sämre än de gjorde före ombildningen och att bostadsrätts-föreningar är överrepresenterade bland ärenden hos hyresnämnderna. I notiser berättas om några fall där bostadsrättsföreningar på olika sätt försökt göra sig av med hyresgäster. Ett av fallen är det som jag tidigare berättat om i bloggen, kvinnan på Södermalm som misstänks ha tagit sitt liv på grund av trakasserier från bostadsrättsföreningen som hon bodde hos.

På det andra uppslaget i tidningen har man däremot en solskenshistoria om 89-åriga Linnéa, vars tidigare hyresvärd var så dålig att hon faktiskt tycker att hon fått det bättre som hyresgäst efter ombildningen. Och det är ju bra att man berättar om ett fall där det faktiskt fungerar, men helhetsintrycket av det som hyrsgästföreningen går ut med blir nog ändå att dess företrädare - åtminstone vissa av dem - målar upp en mycket negativ bild av hur det är att bo kvar som hyresgäst. Den bilden, det vet jag, den bidrar till att folk köper vid ombildning, fast de egentligen inte vill.

Jag - som snart varit kvarboende hyresgäst i åtta år och inte lidit någon stor nöd - skulle vilja att man istället sade så här: "Börja med att rösta nej om ni inte vill ha någon ombildning. Blir det ombildning i alla fall, så köp bara om ni absolut vill det. Om ni inte vill köpa - låt bli. Då ska vi från hyresgästföreningen upplysa er om era rättigheter som hyresgäster och ni ska få allt det stöd ni kan behöva för att ni ska kunna bo kvar och ha det bra."

No comments: