Saturday, April 5, 2008

Aprillördag

Om morgonen sover vi länge, fortfarande plågade av jetlagen. När det så småningom kommer till läsning av dagens tidningar kommer vi dock snabbt igång för i bladen finns både ett som annat för en smått kolerisk person att reta upp sig på. Till exempel veckans goda råd om inredning i SvD:s bostadsbilaga. Där menar en inredare och textildesignare bland annat att man bör använda "en professionell ljussättare för en komplett belysningsplan" och att man inte ska inreda rum som man inte använder. "En matsal som står tom alla dagar utom tio gånger om året blir med användbar om den kombineras med några sittmöbler" säger denne profet.

Säkert bra tips för en egen företagare i våning på sex rum och kök med flitigt använda kakelugnar och utsikt över Kungsholms kyrka, men knappast användbart för sjukvårdsbiträdet med två rum och kök och vy över parkeringsplatsen i Rågsveds centrum.

Läser också recensionen av Bodil Malmstens nya pjäs Nakna damer på nedre botten mittemot. Bodil är en av mina favoriter, både i bok-, pjäs- och bloggform, så jag kommer förstås bli tvungen att se även denna föreställning. En av dess figurer är, förstår jag av recensionen, sjömannen Roger, "en nedtonad sorg, en fattig anakronism som ännu hyr sin bostad". Jag vet inte om det är Bodils formulering om Roger, men det kunde vara det, för liksom Kristina Lugn vet Bodil att så precis fånga strömningarna i sin samtid. Och säkert har hon uppfattat det hela alldeles riktigt, att det är så somliga ser på oss hyresgäster. Även om vi inte alls är fattiga utan bara rätt och slätt föredrar att hyra.

Om dagen far vi till staden för en promenad i vårsolen. På Sergels torg står hyresgästföreningen och samlar namn för hyresrätten på ett stort vykort som ska skickas till Mats Odell. Vi skriver förstås både på jättekortet och säger vår mening på ett av de mindre kort som delas ut. Den som inte var där men ändå vill meddela sig med Odell kan gör det på adressen Mats Odell, Finansdepartementet, 103 33 Stockholm.

Om kvällen ser vi att skogbacken börjar lysa i vitt. Tänk - så många vårar, så många blommor och ändå sådan lycka över dessa vitsippor. Större faktiskt än över att se magnoliorna i Golden Gateparken och ökenlupinerna i Arizona.

Källor: SvD 5.4.2008 och 28.3.08

No comments: