Monday, April 21, 2008

DN hetsar, igen

Idag går hela DN:s ledarsida till ett samlat angrepp mot hyrorna i Stockholm. Det nuvarande systemet att sätta hyror har, anser DN, "rubbat balansen på marknaden", eftersom människors värderingar inte får något genomslag på priset. Resultatet har blivit svarthandel med lägenheter och "en segregerad hyresmarknad som slår mot dem som inte har sin förankring i Stockholms innerstad." Med hyreshöjningar enligt Kochmodellen skulle däremot marknaden öppnas för alla som som vill hyra en lägenhet i Stockholm. Tycker DN.

Man blir nästan mållös.

I vilken verklighet lever egentligen ledarskribenterna på DN? I min ser det ut så här: de jag känner som bor i innerstan är alldeles vanliga människor, som fått sina lägenheter på helt normala sätt, antingen genom bostadsförmedlingen eller genom byte. Ingen har betalat några svarta pengar och ingen kan tänka sig att ta emot några heller. De är kort sagt hederliga människor med inkomster så att de klarar sig men inte så mycket mer.

Är det inte bra att dessa synnerligen genomsnittliga personer kan bo i innerstan? Är det inte bra att folk med riktigt knackig ekonomi också kan få bo i innerstan om de lyckas byta till sig en lägenhet där eller köar sig fram till en genom bostadsförmedlingen?

Med Kochska hyreshöjningar om 5% per på (givet nuvarande inflation, annars kan de bli högre eller lägre för det som gäller är inflationen plus 3%) skulle innerstadslägenheten snabbt bli för dyr för många av dem som bor där nu och en stor del av dem som vill inte till stan skulle inte heller ha råd att efterfråga något där.

DN kallar det nuvarande systemet för orättfärdigt, men det är naturligtvis DN:s eget förslag som är både omoraliskt och orättvist.

Källa: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=573&a=762701

3 comments:

Anonymous said...

Hej

Vi på Hägerstensvägen, kvarteret Kryckan, har nu för tredje gången röstat nej till ombildning. Vi vill alltså även i fortsättnignen vara hyresgäster hos allmännyttan och Stockholmshem.
Det är framförallt en person i vårt hus som vill ombilda. Orsaken är att hon i praktiken redan bor ihop med sin kille i en villa i Mälarhöjden. Hennes kille har också en lokal i vårt hus, och därför har hon lyckats genomdriva att även de som hyr affärslokal ska få vara med och rösta.
Vissa hyresgäster har fått erbudanden som kan anses som mutor. Ja, man har till och med uppmanat till urkundsförfalskning när två varit skrivna på kontraktet.
Den senaste stämman blev uppskjuten två veckor när föreningen upptäckte att rätt många av de boende var mantalsskrivna på annan adress. De tvingades alltså byta mantalsskrivningsadress snabbt som sjutton, men det hjälpte som sagt inte, det blev inte tillräcklig majoritet ändå.
Styrelsen kommer säkert att försöka fler gånger, man ger sig inte. Frågan är om folk vet att de som mest talar för ombildning inte är intresserade av att bo i bostadsrätt, utan bara är ute efter att tjäna pengar. De vill helt enkelt ha bidrag...

Inger said...

Hej!

Det var ett nytt grepp de tagit hos er, att låta även lokalhyresgästerna rösta. Det har jag faktiskt inte hört talas om tidigare. Men det förvånar mig inte alls, för i denna strid tycks man inte sky några metoder.

Helt sant är det som du säger om att de som ivrar mest är de som är minst intresserade av att bo kvar. Här flyttade de mest ihärdiga väldigt snabbt efter ombildningen och så vet jag att det varit på många andra håll också.

/Inger

Anonymous said...

Det räcker visst inte med att göra en länk till DN för att få länk tillbaka.
Försök det som står här under! Vill att ditt inlägg ska bli läst.

Om du själv bloggar och vill att ditt inlägg ska synas i sökresultatet måste du ”pinga” vår tekniklevarantör Twingly via länken http://www.twingly.se/Ping.aspx