Sunday, April 20, 2008

Linje 3

Utförsäljningsministern Odell refererade häromdagen till den modell för de kommunala bostadsföretagen som lanserats av Sverige Kommuner och Landsting. Eftersom Odell verkar sugen att titta närmare på den är det viktigt att sätta sig in i vad modellen innebär. Kortfattat säger SKL följande:

Utgångspunkten är att de kommunala bostadsbolagen ska agera affärsmässigt, men syftet med verksamheten ska inte vara att maximera vinsten utan att uppfylla det ansvar som kommunerna har enligt lag för bostadsförsörjningen generellt och för särskilda grupper. Uppdraget till bolagen ska också kunna vara att bidra till integration och social sammanhållning genom ett blandat boende, att bidra till rörlighet på arbetsmarknaden genom att erbjuda en flexibel bostadsmarknad etc.

SKL finner inte att detta strider mot EG-rätten utan menar att uppdrag till bolagen av allmänt intresse kan motivera avsteg från gemenskapsreglerna och från krav på maximal avkastning. Man menar också att EU enligt Lissabonfördraget förpliktigar sig själv att respektera det lokala och regionala självstyret och att medlemsländerna därför har stort handlingsutrymme när det gäller tjänster av allmänt ekonomiskt intresse.

Så kan man alltså också tolka EU:s regelsystem om man vill. Och så långt låter väl allt rätt bra. Det man säger om att bolagens verksamhet ska rikta sig till alla (dvs ingen social housing här) är förstå också riktigt tänkt. Men sedan börjar man slira, för det visar sig att man anser att utdelningsspärren i Allbolagen ska tas bort och något ställningstagande för allmännyttans hyresreglerande roll finns inte, bara ett önskemål om någon form av spärr mot oskäliga hyror.

Något skäl att ropa hurra för denna tredje linje finns alltså inte (även om den förstås är bättre än Kochs). Och det var väl vad man kunde misstänka när Odell var så intresserad av den.

Och nu till något helt annat: Tiina skriver och undrar om det är bra eller dåliga nyheter att Kristina Alvendal lämnat Familjebostäders styrelse. Förut var Alvendal ordförande i Centrumkompaniet och nu finns det inte, påpekar Tiina och fortsätter: "Å andra sidan så sitter hon kvar som ordförande hos Svenska Bostäder. Det kan knappast innebära bra nyheter för deras hyresgäster."

Dessvärre tror jag inte att det spelar någon större roll om just Kristina Alvendal sitter på ordförandeposterna eller ej, utom kanske för arbetsklimatet i styrelsen. Det finns ingen ordförande och inget borgarråd som kan surfa runt och driva en egen linje särskilt längre, utan i alla partier finns piskor som viner när någon inte håller sig till den linje som de ledande i partiet lagt fast. Och just utförsäljningar av kommunal och statlig verksamhet är dessutom väldigt väl förankrade i de borgerliga leden. Attackerna mot de allmännyttiga bostadsbolagen i Stockholm började ju redan under den förra borgerliga mandatperioden (vilket t.ex. drabbade oss här). Alvendals mammaledighet kommer därför inte ha mer än möjligen marginell inverkan på poltiken. Tyvärr.

Källa: www.skl.se

No comments: