Sunday, April 27, 2008

Ägarlägenheter

Nu är lagförslaget om ägarlägenheter på gång, enligt Svenska Dagbladet. Mats Odells statssekreterare hoppas "att ägarlägenheter ska attrahera mer kapital till bostadsmarknaden och även öka rörligheten. Eftersom ägarlägenheten utgör fast egendom med lagfart kan den pantsättas, överlåtas, byggas om och hyras ut helt efter ägarens gottfinnande. Ägaren behöver inte ens själv bo i lägenheten utan kan tvärtom köpa så många han har råd med för att sedan hyra ut till ett pris som han, eller hon, själv bestämmer."

Den nya upplåtelseformen ska, till en början, gälla nyproduktion, påbyggnader på befintliga hus och ombyggnader av kommersiella lokaler, men på sikt kan det bli möjligt att sälja även enskilda lägenheter i befintliga fastigheter som ägarlägenheter.

Jag har svårt att se poängen med detta för någon utom för den som sitter på en förfärlig massa pengar som han inte vet vad ha ska göra med. Istället för att tillföra lägenheter till bostadsmarknaden så finns risk för att lägenheter inte bebos utan bara blir investeringsobjekt eller övernattningslägenheter.

Enligt hyreslagen ska bostadslägenheter användas till just att bo i. Om kontraktsinnehavaren inte bor i lägenheten kan han vräkas och lägenheten upplåtas till annan som bättre behöver den. För ägarlägenheter gäller inte detta, de kan bara stå där tomma utan att någon kan göra något åt det.

Den ägare som inte själv vill eller behöver bo i lägenheten gör förstås i allmänhet klokare i att hyra ut den. Men då finns alltså ingenting som begränsar vilken hyra som får tas ut. Här blir det verkligen fråga om marknadshyra - den som kan betala mest får hyra. Någon möjlighet att pröva om hyran är skälig finns inte, såvitt jag kan bedöma, så som hyreslagen nu är skriven.

Hela tanken känns om en återgång till gamla, onda tider. Allt åt den rike, åt den fattige intet. Jag hoppas att förslaget hamnar i papperskorgen, men om det genomförs så behövs definitivt ändringar i hyreslagstiftningen så att hyresgäster i ägarlägenheterna får samma rättigheter som andra hyresgäster.

No comments: