Wednesday, April 9, 2008

En enda stor familj

I en krönika i dagens SvD konstaterar Klas Andersson att det är inne att äga bostadsrätt. Följaktligen tillhör även han själv, förstås, den ägande skaran. Och inte bara det, han är också ledamot av styrelsen i sin bostadsrättförening. Därför är det intressant att läsa vad han skriver om det sätt att bo som han valt att bo på.

Andersson tror att en av anledningarna till att folk vill bo i bostadsrätt är att "många värdesätter en ägande form där bostadsrättsinnehvarna tillsammans, genom förenade insatser, kan hålla nere kostnaden för att bo." Själv ställer sig dock Andersson, åtminstone ibland, frågan om det är värt att bo i "denna omhuldade och upptrissade bostadsform", för han vet att det gemensamma ägandet förutsätter "att man tacklar alla avtal, allt underhållsarbete och allsköns renoveringsåtganden på ett professionellt sätt."

"Till syvende och sist", skriver han" handlar det om att tackla olika boendes ofta spretiga viljeyttringar. Att bo i en bostadsrätts-förening är som att leva i en storfamilj. Här ska alla försöka samsas under samma tak. Stora ekonomiska värden står på spel.

Med tanke på att en hel del av de äkten- och partnerskap som spricker varje år beror på tvistefrågor om pengar är det förvånande att det ändå fungerar såpass väl att leva i denna storfamilj. Eller så är det bara en fasad. Att en trögrörlig hyresmarknad på många orter sättert käppar i hjulen för en skilsmässa från bostadsrättsföreningen."

Fast att döma av hur snabbt bostadsrättsinnehavarna här flyttar så är det ändå rätt många som både föredrar och klarar av att separera, åtminstone från den minst sagt dysfunktionella storfamilj som huserar i våra hus.

Själv har jag aldrig haft lust att bo kollektivt, inte ens på den tid det begav sig (som vi gamlingar brukar säga) och storfamiljerna såg ut som i filmen Tillsammans. Så jag är oförtrutet nöjd med att stå utanför både helgens städdag och kommande beslut om fasadrenoveringar för 20 miljoner kronor och allt annat som jag vet att bostadsrättsinnehavarna måste ta ställning till.

Källa: SvD den 9.4.08

No comments: