Monday, April 7, 2008

Mothugg

I mitt försök att komma igenom alla de tidningar som samlats under vår semester hittar jag en ledarartikel av Peter Wolodarski. Att han propagerar för marknadshyror är ingen överraskning, för det har ju DN gjort länge, men lite uppseendeväckande är det att anser sig veta hur EG-rätten ska tolkas. Wolodarski påstår att "EU:s regler kräver att bostadsföretagen börjar agera affärsmässigt, annars gör de sig skyldiga till lagbrott" och att samma rätt också kräver att allmännyttans hyresledande roll avskaffas. Med denna inställning välkomnar Wolodarski förstås den Kochska utredningens förslag om kommunala bostadsbolag som agerar helt utifrån kommersiella kriterier och en hyressättning som sker utifrån efterfrågan på bostäder.

Det är dock inte alla som gör samma bedömning av EG-rätten som Wolodarski och Koch. Sabos förre vd Bengt Owe Birgersson påpekar att det inte finns några utslag i EG-domstolen från det bostadspolitiska området som är relevanta för det svenska systemet, utan de analyser som görs bygger på analogiresonemang från andra områden. Birgerssons slutsats blir denna:

"Det är därför fel utgångspunkt att ändra vårt regelverk utan en fullständig prövning i EG-domstolen. Sverige bör meddela EU att vår sociala bostadspolitik ryms inom reglerna för verksamhet i allmänhetens intresse. Om domstolen, vilket inte alls är givet, skulle döma ut den svenska ordningen får Sverige pröva att med stöd av andra länder med liknande problem, som Nederländerna, Danmark och Österrike och den gemensamma Cecodhas-organisationen få en ändring till stånd i EG-rätten.

Det vore tragiskt om vårt EU-medlemskap ... skulle tvinga fram de socialbostäder som ingen vill ha och dessutom desarmera allmännyttan, den kraft som i mer än en halvt sekel drivit utvecklingen på bostadsmarknaden."

Källor: DN den 28.3.2008 och Bofast nr 3/2008

CECODHAS är den europeiska bostadsorganisationen för kooperativa, offentligt ägda och ideellt grundade bostadsorganisationer. Organisationen har ca 45 medlemmar i 19 medlemsländer inom EU.

No comments: