Monday, February 11, 2008

Uppskjutet

Svenska Bostäder måste skjuta upp byggstarten för mer än hälften av de lägenheter man planerade att påbörja i Stockholm i år, Stockholmshem måste senarelägga ca 100 av 350 planerade byggstarter. Familjebostäder klarar däremot sitt mål på 500 påbörjade lägenheter.

Kristina Alvendal skyller på långsam handläggning av byggplaner och på att folk överklagar beslut. (Vore man elak skulle man kunna säga att hon nog inte gillar den demokratiska processen med information och samråd om stadsplaner och rätt att - i vissa fall - få beslut prövade i högre instans.)

Pelle Björklund, vd på Stockholmshem, har en annan förklaring. Han konstaterat att om man säljer stadens mark istället för att upplåta den med tomträtt, då är det svårt att få kalkylerna för en hyresrätt att gå ihop. Om det dessutom är så, vill jag tillägga, att regeringen drar in alla subventioner till bostadsbyggande och staden prioriterar bostadsrätter vid markanvisningar och genom utförsäljningar, då blir det väldigt, väldigt illa för den som vill hyra sin bostad till en rimlig penning.

Källa: http://www.svd.se/stockholm/nyheter/artikel_854043.svd

No comments: