Wednesday, February 6, 2008

Innanför tullarna

Ett evighetslångt sammanträde på jobbet gjorde att jag missade kvällens möte om Odellhyrorna. Allteftersom tiden gick och jag blev allt tröttare for tankarna iväg åt sina alldeles egna håll, så som de brukar vid sådana tillfällen. Först hamnade de på den nya orättfärdiga muren som Israel vill bygga och därifrån for de till de muromgärdade samhällen, gates communities, som växer fram i USA och i andra länder som är osäkra och segregerade.

Väl tillbaka i tjänsterummet läser jag på Wikipedia om dessa inhägnade områden och hur de byggs för grupper av människor som alltid har pengar och ibland gemensamma intressen, men framför allt en önskan att avskilja sig och få säkerhet och status. Inne i området finns oftast det mesta man behöver, som butiker, sjukvård och fritidssysselsättningar. Sällan behöver man ta sig ut därifrån för annat än möjligen att arbeta (om man nu är en sådan misslyckad person att man inte ordnat sin försörjning på annat sätt).

Gemensamma intressen alltså, men bara vad gäller den egna gruppen, inte samhället därutanför. Wikipediaskribenten konstaterar: "Given that they are spatially a type of enclave, they are more likely to have negative contributions to the overall capital of the broader community." Noll vilja att bidra med något till omvärlden med andra ord.

Man undrar hur lång tid det kommer att ta innan Kristina Alvendal med kollegor finner för gott att mura in sig och sina gelikar bostadsrättsägarna och de blivande marknadshyresbetalarna i Stockholms innerstad. Så kan de sitta där och ha det lugnt och skönt och tala om sina investeringar och Gucciväskor utan att blir störda av förortsbor och lantisar som låter och syns och är allmänt opassande och kanske till och med behöver och kräver saker.

Den som kan sin historia minns att det fanns sådana murar förr runt städerna med tullar där bönder och andra som ville in till stan minsann fick förklara sig och sitt ärende för stadens borgare.

Vad säger du, Kristina? Låter det inte lite lockande om du nu ska vara uppriktig?

Fast i Stockholm behövs numera inga faktiska murar, här kan kanske man helt behändigt sätta upp tullstationer också för människor på broarna in mot stan och skilja kreti från pleti, på samma sätt som trafiken sorteras för trängelskatten.

No comments: