Friday, February 8, 2008

Om att bo i andra hand

Utredningen om privatpersoners upplåtelse av den egna bostaden, som tillsattes av (s)-regeringen och fick tilläggsdirektiv av (m)-regeringen, har nu presenterat sitt slutbetänkande. Uppdraget har varit att se över se ekonomiska och juridiska förutsättningarna för när privatpersoner vill hyra ut sin bostad i andra hand. På de flesta punkter föreslås inga ändringar, på några punkter föreslås förbättringar, som att studier på annan ort och tillfällig längre utlandsvistelse ska vara ”beaktansvärda skäl” för andrahandsuthyrning.

Om hyrans storlek sägs att bruksvärdesregeln i hyreslagen ska fortsätta att gälla. Det låter ju bra, men om man betänker de hot som finns mot allmännyttans hyresnormerande roll så känns det inte särskilt betryggande med den hänvisningen. Finns inget hyrestak kan ju även en andrahandshyra sättas hur hög som helst.

Det leder också till frågan om hur det ska gå med reglerna som gäller återbetalning av för hög hyra. Hur ska man veta när hyran är för hög om marknadshyror råder?

Utredningen föreslår att den tid för vilken man kan kräva återbetalning av en för hög andrahandshyra ska förkortas från två till ett år. Skälet till ändringen är att det ”i många fall leder till orimliga ekonomiska konsekvenser för den hyresvärd som omfattas av återbetalningsregeln”.

Men snälla nån – hur kan det vara en orimlig ekonomisk konsekvens att behöva betala tillbaka en ockerhyra? En sådan återbetalning bör knappast försätta uthyraren på ruinens brant eftersom hyrespengarna rimligen bara bör vara grädden på moset till övriga inkomster som han har.

En rimlig gissning är att förslaget om återbetalningstiden kommer från det borgerliga tilläggsdirektivet till utredningen. Det gör säkert också förslaget att höja schablonavdraget för andrahandsuthyrning från 4 000 kr till 18 000 kr per år. Höjningen tänks ”få en märkbar effekt på privatpersoners vilja att hyra ut den egna bostaden.”

Men är det inte så att har man anledning att hyra ut så gör man det. Andelen lägenheter som står tomma utan någon andrahandshyresgäst kan rimligen inte vara särskilt stort. Varför då utöka de statliga subventioner till andrahandsuthyrarna, när det som behövs är stöd till byggandet av fler billiga hyresrätter.

Det är en händelse som ser ut som en tanke att man presenterar sådana här förslag när hyresrätten är på väg att utrotas i Stockholm. Tiina i Högdalen har en vision om hur det kan bli framöver när utförsäljningarna gjort sitt:

”Har man en extra trea kan man i snar framtid hyra ut det till 8-12 ( madrasser på golvet) akut bostadslösa / ungdomar / studenter / färska invandrare (gärna något illegala) / nyskilda / allmännyttans exhyresgäster mm. Du behöver inte ta ut något oskälig hyra, det räcker ju om ca 10 st betalar en skälig hyra, eller hur?”

Källa: SOU 2007:74 samt protokoll från kommunstyrelsen den 6 februari 2008 på http://insyn.stockholm.se/ks/insyn.aspx?page=agenda&nodeid=258276 .

No comments: