Monday, February 11, 2008

Plutokratsnobberi

Om kvällens demonstration för hyresrätten och mot utförsäljningar visste Svenska Dagbladets ledarsida redan i morse att berätta. Ledarskribenten Per Gudmundson ägnade en lång artikel åt att utgjuta sig över vad han kallar för "proffsdemonstranter". Det som avses med detta är något som jag skulle vilja kalla en mycket liten men mycket energisk skara personer i och kring det trotskistiska Rättevisepartiet Socialisterna. Svd ondgör sig särskilt över detta partis vice ordförande, som påstås vara allestädes förekommande sägandes förfärliga saker.

Jag kan tycka att den vice ordföranden inte verkar ha särskilt bra koll på historien och att hon har en tveksam inställning till vikten av att använda demokratiska metoder i det politiska arbetet. Men att Gudmundson använder detta för att misskreditera människor som vill protestera mot vad de tycker är fel, det är verkligen inte heller något bra sätt att bedriva politik.

Alla undersökningar, som görs om vad människor värderar i sitt boende, visar att det är tryggheten som är viktigast. Nu är den hotad för många människor i och med utförsäljningar till bostadsrättsföreningar och privatvärdar. Det är därför folk samlas, som nu ikväll utanför Stadshuset. Den absoluta merparten av dem som var där var alldeles vanligt folk som är bekymrade över hur det ska bli för dem själva och för deras barn framöver, inte några proffsdemonstranter.

Är det några som är professionella i det här sammanhanget så är det Gudmundsson och hans gelikar, de som sannolikt till en del tjänar sitt uppehälle genom de vinster som deras tidning får på bostadsrättsannonser. Kan det vara så att de börjar känna sig hotade och därför måste ta till sådana osmakligheter som i dagens ledare? Plutokratsnobberi, säger Ronny, om dem. Jag vet inte exakt vad han menar med det, men det låter rätt bra.

Källa: SvD den 11 februari 2008

No comments: