Tuesday, February 12, 2008

Apropå demokrati

Igår ifrågasatte jag det demokratiska sinnelaget hos diverse personer, bl.a Kristina Alvendal. Idag måste man nog säga att tidningarna ger mig rätt i att det inte står riktigt rätt till.

Exempel nr 1 kommer från DN:s ledarsida, där man skriver om hur regeringen hanterar de frågor som de vill driva igenom och varför den ibland misslyckas i sina strävanden: "En förklaring som sällan hörs gäller tillvägagångssättet. Förr arbetade utredningar, deras förslag remissbehandlades och en eventuell kritisk opinion kunde sedan bedömas i regeringskansliet innan ett färdigt förslag lades fram. Idag arbetas förslaget fram i moderatkansliet och får sedan möta remissopinionen. Därmed blir det också regeringen som får bita i det sura äpplet."

Jag har förstås inget emot att regeringen åker på bakslag, men nog vore det väl bättre om man lät saker och ting stötas och blötas på det gamla beprövade viset där både experter och andra får säga sitt i en process som visserligen tar tid men ökar chansen för väl övervägda och förnuftiga beslut.

Exempel nr 2 på demokratibrist bjuder Svenska Dagbladet på. Tidningen har lusläst ett dokument från landstingsstyrelsens förvaltning och funnit att man ändrat i det så att riktlinjerna för avknoppning blivit helt annorlunda. I septemberversionen av dokumentet angavs att en majoritet av en personalgrupp i en befintlig verksamhet skulle vara för avknoppning för att en sådan skulle komma ifråga. I februariversionen av samma dokument sägs plötsligt, utan att något nytt beslut fattats, att det är "en fördel" om en majoritet är för avknoppning men det är inte längre något krav.

Några få personer i en personalgrupp kan alltså, med landstingets goda minne, driva igenom en privatisering av en verksamhet mot majoritetens önskan. Oppositionen är förstås förbannad och menar att landstinget blivit laglöst land där information kan ändras hur som helst. De anser att om avknoppning ska ske så ska en kvalificerad majoritet av personalen vara med och äga verksamheten. Naturligtvis har de alldeles rätt i detta. Om det nu prompt ska privatiseras.

Regeringen och landstingsmajoriteten tänker och agerar alltså på precis samma sätt som deras partikamrater gör i här i Stockholm.

Men kanske kan det bli ändring i alla fall när det gäller inställningen till utförsäljningen av våra bostäder. Joakim Larsson, som ska vikariera för Kristina Alvendal under hennes föräldraledighet, berättar nämligen i DN idag att han bor i en hyresrätt som han fått genom byte: "Vi lämnade en hyresrätt som skulle omvandlas till bostadsrätt. Det var vi inte intresserade av."

Äntligen alltså en (m)-företrädare som själv inte nödvändigtvis vill äga sin bostad och alltså borde kunna förstå att andra inte heller vill göra det. Man skulle önska att han också begrep att alla inte vill eller kan flytta från en ombildning, som han gjorde, utan att människor vill kunna bo kvar där de är rotade. Men det är väl att begära för mycket av honom.

Källor: DN och SvD den 12.2.2008

No comments: