Sunday, February 17, 2008

Räkneövning

Kristina Alvendal har skickat ut ett pressmeddelande där hon berättar att 69% av de bostadsrättsombildningar som ägde rum under 2007 i Svenska Bostäders bestånd gällde lägenheter i ytterstaden. Det stämmer, liksom att merparten av dessa lägenheter fanns i Östberga. Vad borgarrådet glömmer att berätta är bland annat att husen i Östberga såldes för ca 6700 per kvm, ett uppenbart reapris mest till för att få igenom en försäljning i ett miljonprogramsområde. Hon glömmer också bort hur det ser ut med de intresseanmälningar som inkommit till bostadsbolagen men ännu inte hunnit behandlas. Tittar man närmare på dem får man en helt annan bild än den Kristina Alvendal vill frammana för våra ögon.

Då kan man till exempel se att av 15 000 lägenhet som omfattas av intresseanmälningar till Svenska Bostäder finns närmare 7000 i innerstan och nästan 2000 i attraktiva närförorter. Ca 2700 av lägenheterna ligger i miljonprogramsområden och övriga, ca 3600 är spridda runt om i förorterna. I några områden finns få eller inga intresseanmälningar alls, t.ex. i Vårberg, Farsta och Rinkeby. Förhållandena är likartade för de andra bostadsbolagen.

Om man vill kan man också se följande: Vid utgången av år 2006 fanns på Södermalm drygt 11000 allmännyttiga hyreslägenheter, drygt 20000 hyresrätter hos privatvärdar och drygt 28000 bostadsrättslägenheter. För närvarande finns intresseanmälningar som gäller ca 7000 lägenheter i Svenska Bostäders (inklusive Stadsholmen), Stockholmshems och Familjebostäders fastigheter på Söder. Om alla dessa ombildningar går igenom sjunker andelen allmännytta i stadsdelen från 18% till 6% och andelen bostadsrätter ökar till 60%.

Summan av denna sifferexercis blir å ena sidan: ett Södermalm där knappt en människa utan pengar och kontakter kommer genom nålsögat, och å andra sidan: förorter med något som bra mycket börjar likna social housing.

Källor: http://www.moderaterna.net/nyhet_visa.asp?id=4047; www.stockholmshem.se; www.svebo.se; www.familjebostader.com; http://www.stockholm.se/Extern/Templates/InfoPage.aspx?id=35072

4 comments:

Björn Fridén said...

detta är en så satans bra blogg!

Björn Fridén said...

en grej bara, kan du händelsevis börja länka till de artiklar och pressmeddelanden du refererar till?

Anonymous said...

Det håller jag verkligen med om! En av de bästa bloggar jag läst som handlar om detta ämne. Här får man saklig information som är till nytta i det egna argumenterande för att inte ombilda.

Inger said...

Tack för vänliga ord. Jag är inte så hemma på det här med tekniken, men nu har jag gjort mitt bästa och hoppas att Björn ska kunna hitta fram till källorna.