Sunday, February 10, 2008

Noterat

Till och med på Svenska Dagbladets webbplats är man undrande över Michael Kochs besynnerliga förslag till ny hyressättning. I alla fall har den kloka kolumnisten Karin Thunberg reagerat. Tänk om tidningen i övrigt kunde ta lärdom av henne.

Hasseln har fått hängen, hackspetten har börjat vårtrumma och vintergäcken blommar nere vid Sicklasjön.

I Hammarbyhöjden har entusiastiska och driftiga människor trott att de skulle få öppna ett kulturhus i de fina f.d. bibliotekslokalerna vid torget. Nu har hyresvärden ändrat sig och tänker hyra ut till ett dygnetruntöppet gym istället. Det är inget fel på gym, men nog hade det vare mer angeläget med ett kulturhus här, speciellt som biblioteket i sina nya lokaler mer känns som ett dödens väntrum än som en levande mötesplats och inspirationskälla.

Folkpartiets Hans-Göran Olsson har börjat vacka om utförsäljning av kulturhus i Stockholm. Nu överväger han att gå med på försäljning till bostadsrätter av bland annat en del hus i Djurgårdsstaden. Stadsmuseet, som anser att byggnaderna ifråga har ett synnerligen stort kulturhistoriskt värde, menar att förvaltningen av husen "måste baseras på mycket kunskap, intresse, engagemang och framför allt resurser". Tror folkpartiet verkligen att en bostadsrättsförening besitter allt detta?

Ungdomar mellan 18 och 25 år vill bo fint, prioriterar boendet framför annan konsumtion och anser att hyresrätten alltid kommer att vara en viktig valmöjlighet. Fastighetsägarna, som låtit göra undersökningen om vad de unga tycker, konstaterar att det är ungdomarna som drabbas av det alltför låga byggandet i kombination med en minskning av andelen hyresrätter. Ja, inte bara de drabbas, utan även alla andra som av olika skäl anser det är att hyra som passar dem bäst.

Källor: http://blogg.svd.se./karinthunberg, Mitt i Söderort 5.2.08 och DN 9.2.08

No comments: