Saturday, February 23, 2008

I litteraturen

Bloggen har varit väldigt allvarsam av sig ett tag nu. För att lätta upp det hela tänkte jag berätta något roligt: Björkhagen finns nu inte bara i arkitekturböckerna utan även i skönlitteraturen. Det är Peter Kihlgård som i sin senaste bok låter huvudpersonerna Kicki och Lasse göra ett besök hos Kickis mamma i just Björkhagen. Jag kan inte säga att det är ett Björkhagen jag känner igen, men det är en rolig skildring av en ung mans första besök hos en blivande svärmor.

På vägen till Björkhagen varnar Kicki att mamman och hennes sambo är "lite speciella". Det får man nog kalla för ett understatement. Sambon Edvin är grå, spenslig och nästan helt tyst på grund av talsvårigheter som han fick när han hängde sig en gång, mamman Solveig är överdådig i både format, uttryck och allting annat. Hennes väsen fångas väl i beskrivningen av den måltid som aväts:

"... sen kom maten på bordet och från det att kåldomar, potatismos, ärter, lingonsylt, räkor, rädisor, keso och olika mögelostar ställts fram, allt på en gång, höll mamman en monolog om världens himmelsskriande förfall, speglad i tvättstuga, trappuppgång, livsmedelsbutik, tunnelbanespärr, teve, som endast avbröts av snabbt nedsvalda tuggor, hetsiga bloss på cigariller eller Kickis bortviftade invändningar."

Så där fortsätter det och man skulle kunna tro att besöket slutar med en katastrof, men det gör det inte. När Lasse börjar säga sanningar till mamman om att kaffet är det äckligaste han druckit och att det har smak av efterbliven ondska, då börjar först mamman och sedan alla andra att skratta och så har man "en förhållandevis normal" återstod av kvällen.

Mer tänker jag inte berätta. Läs boken själva istället, den är tät och stark som en granhäck och absolut värd att satsa tid och kansek även en slant på. Förresten finns den att köpa på bokrean som börjar i nästa vecka. Hur det nu gått till. Boken gavs ut förra året och reas alltså redan ut. Det verkar som om både boksäsongerna och årstiderna är ur led numera. Nästan nya böcker går på rean och idag blommande tussilagon nere i Sjöstaden, många veckor för tidigt.

När vi ändå är inne på Björkhagen: den som vill se hur vi ordnar det för katterna här kan titta på bloggen Katt-Trappa, där det finns en stilig kattrappa härifrån och flera från andra oss närstående förorter.

Källor: Peter Kihlgård Kicki & Lasse samt http://katt-trappa.blogspot.com/2007/01/bjrkhagen.html

No comments: