Sunday, February 24, 2008

En svensk gated community

Intill det gamla kalkstensbrottet i Limhamn byggs nu vad som saluförs som "norra Europas modernaste livsstilsboende". Tidningen Skandinavisk sjukvårdsinformation vet inte till sig av förtjusning när man ska beskriva hur det ska bli på området, som döpts till Victoria Park:

"Med denna boendeform - en egen lägenhet med all tänkbar service i direkt anslutning - kan man njuta av semesterlivets avslappnade lyx varje dag. Victoria Park kan ses som en slags resort. Ingen behöver lämna området. Allt man behöver i form av förnödenheter, service, lyx, utrymme, tjänster, social samvaro och aktivteter finns på plats." I gemenskapsutrymmena har de boende tillgång till allt från reception, lounge, bibliotek, konferensrum, vinkällare, sällskapsrum, musik- och spelrum, restaurang, bageri, bar spa, gym, massage, svimmpingpooler både ute och inne, sjukgymnast, delikatessbutik mm. Troligen kommer även någon form av vårdcentral att inrättas på området. I trädgården ska man kunna spela golf, tennis och boule om man inte bara vill sitta där i någon av bersåerna eller paviljongerna. Och i själva lägenheterna blir det ekparkett och Poggenpohl och porttelefon med bildskärm i färg och hatthylla med specialdesignade galgar. Och så vidare.

Smakar det så kostar det förstås, men faktiskt inte mer än en ordinär bostadsrätt i Stockholms innerstad, 44 000 kr per kvadratmeter. Plus månadsavgifter, en vanlig för lägenheten och så en extra för alla faciliteterna. Efterfrågan är stor, många lägenheter är redan sålda fast de inte ens har börjat byggas än.

Huruvida området ska några verkliga murar och grindar runt om sig vet jag inte, men det behövs nog inte, det kommer att vara effektivt avgränsat ändå mot resten av världen, det förstår man av beskrivningen.

Lustigt att artikelförfattaren använder beteckningen "resort", som jag för övrigt inte kan hitta i min SAOL. Jag antar att hon tänkte sig en sådan "resort" som resebroschyrerna brukar berätta om. Men det finns andra betydelser av detta engelska ord, nämligen (enligt NE) "tillflykt, utväg; tillgripande /to av/, in the last resort som en sista utväg". Passar rätt det bra också just här. En tillflykt från det stökiga och bökiga levande livet och in i en stajlad kokong. Fasansfullt.

Källor: Skandinavisk sjukvårdsinformation 1/2008, www.ne.se samt http://www.victoriapark.se/

1 comment:

Anonymous said...

Uähh så vidrigt!