Friday, February 29, 2008

Socialcheferna ställer krav

Föreningen Sveriges Socialchefer är sannerligen ingen revolutionär kamporganisation. För det mesta ägnar sig dessa hedervärda damer och herrar åt att på bästa sätt administrera de uppdrag som de rådande politiska majoriteterna ålägger dem och säger inte så mycket om vad de egentligen tycker om det som de förväntas göra. Men någon gång då och då händer det att de tar bladet från munnen och kommenterar det de ser hända i sina kommuner. Och det har de gjort nu, det vill säga egentligen hände det för flera månader sedan, men deras uttalande har inte uppmärksammats alls, så det får nog betraktas som en nyhet i alla fall.

Uttalandet, som antogs på föreningens årsmöte i september 2007, har rubriken "Socialcheferna ställer krav på regeringen: Ge alla lika möjligheter till en bostad!". Efter att ha beskrivit hur det ser ut på bostadsmarknaden idag - minskat antal hyresrätter, försämrade statliga bidrag till bostadsbyggande, för få nya bostäder, höga bostadskostnader - pekar man på konsekvenserna av den politik som förs: svårigheter att hitta bostad för personer som inte har så mycket pengar och ökad segregation med risk för svåra sociala problem i vissa områden. Avslutningsvis pekar man på "insatser som måste till för att vi skall få en social bostadspolitik värd namnet:
  • Kommunerna och de allmännyttiga bostadsföretagen måste ges särskilt gynnsamma villkor att bygga billiga bostäder, inklusive ungdomsbostäder.
  • Det måste byggas på ett integrerat och socialt ansvarsfullt sätt bl.a. genom ett mer blandat boende.
  • Stödet till förbättring av segregerade och utsatta bostadsområden måste kraftigt ökas.
  • Ombildning av allmänyttiga hyresrätter till bostadsrätter måste motverkas annars har vi snart inga hyresrätter kvar.
  • Samhället måste ta ett övergripande ansvar för fördelningen av bostäder.
  • Alla bostadsföretag såväl allmänyttiga som privata måste solidariskt ta ansvar för att alla får en bra bostad till rimliga priser."

Klokt sagt alltihop. Socialcheferna lever verkligen upp till sitt motto om att verka för "utveckling och nyskapande inom den svenska välfärden". Tänk om deras uppdragsgivare gjorde detsamma.

Källa: http://www.socialchefer.org

1 comment:

Terje said...

Hej INger ge mig en E mail adress så mailar jag kapitel 18
Vänlig hälsning
Terje