Thursday, November 22, 2007

Varthän?

För några veckor sedan fick hyresgästerna på Trondheimsgatan i Husby ett brev från sin hyresvärd med rubriken "Vi ska bygga om ditt hus och du måste flytta". Det handlar om ett kvarter där Svenska Bostäder vill göra omfattande renoveringar i några hus och riva ett för att ge plats åt radhus.

Åtgärderna är en del i "Järvasatsningen" , som på Svenska Bostäders webbplats beskrivs som "ett förnyelseprogram som ska öka tryggheten, trivseln och attraktionskraften i Järvaområdet". Satsningen ska också öka mångfalden och minska segregationen i stadsdelen, vilket ju är både är hedervärt och nödvändigt.

I en intern lathund, som Svenska Dagbladet tagit del av, får man veta på vilket sätt integrationen ska främjas, nämligen genom "inflyttning av fler boende med bättre ekonomi".

Ska man alltså bygga nytt för att få dit dessa nya hushåll med bra ekonomi? Nej, inte alls, förutom de få radhusen. Man ska istället göra sig av med de gamla hyresgästerna genom att renovera så att hyrorna måste höjas till nivåer som de som bor där nu inte har råd att betala.

Några av hyresgästerna, som bott länge i Husby och inte vill flytta därifrån, har satt igång en proteströrelse. De säger: "Här bor människor med vanlig lön. Istället vill man ha hit datafolket från Kista centrum. Järvalyftet är inte för oss."

Samma dag som detta står att läsa säger Stockholmshems VD Pelle Björklund till tidningen Stockholm City: "Vi bygger till största delen för de välbeställda." Han är dock inte särskilt bekymrad över det, eftersom det inte är något problem med att hyra ut de riktigt dyra lägenheterna i de attraktiva lägena, medan billigare lägenheter i vissa förorter är svårare att få uthyrda. Som andra förespråkare för lyxbyggen åberopar han flyttkedjan: fler bostäder ökar rörligheten som gör att billigare lägenheter frigörs i slutändan.

Men tänk om det inte funkar så. Tänk om det är alla de som flyttar in till Stockholm från annat håll som tar de nyproducerade lägenheterna? Då blir det ingen flyttkedja och inga billiga lägenheter kommer in till bostadsförmedlingen. Vart ska då de som flyttar hemifrån, flyttar isär eller flyttar hit och är fattiga ta vägen? Uppenbarligen inte till Husby och snart kanske inte till heller till något annat ställe i Stockholms kommun om allt blir nybyggt, lyxrenoverat eller bostadsrättifierat.

Källor: Svenska Bostäders webbplats, Svenska Dagbladet 22.11.07 och Stockholm City 22.11.07

No comments: