Sunday, November 18, 2007

Pater Noster

Även på Paternostervägen i Hammarbyhöjden pågår ombildningspropaganda. För en av de drivande är det andra gången som han medverkar i en process för att ombilda en allmännyttig fastighet till bostadsrätt. Första gången var här på gården, för sju år sedan. Hur han lyckades sälja sin lägenhet här och sedan få en ny hyresrätt vet jag inte. Men jag vet vad man kan kalla en sådan person: en omoralisk klippare som berikar sig på bekostnad av andras trygghet.

Undras vad Alvendal tycker om sånt.

Har för övrigt försökt ta reda på varför Paternostervägen heter som den gör. Gatorna omkring har namn efter västgötska orter, som Borås, Lidköping och Tidaholm, präktiga och småtråkiga städer som man säkert kan framleva ett hyggligt liv i. Men i Paternoster kan man såvitt jag vet inte bosätta sig, om man inte vill bo på fyren med samma namn, förstås.

Kanske var det någon andligt sinnad person som såg till att gatan fick namn efter kristenhetens stora bön, den som heter Pater noster på latin och Fader vår på svenska. Och den anknytningen kan kanske passa bra, för säkert skulle många som bor på gatan idag vilja stämma in åtminstone i de av bönens ord som säger "utsätt oss inte för prövning utan rädda oss från det onda". För när grundvalen för vår tillvaro rubbas - som när vårt hem är hotat - blir behovet av tröst oändligt. Liksom behovet av kraft att bjuda motstånd mot det man inte vill ha. Var den styrkan hämtas ifrån är oviktigt, bara den finns och består.

Källor: Vanligtvis välunderrättad källa (som man brukar säga) plus vanlig Stockholmskarta och nyöversättningen av Fader vår.

No comments: